latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:29 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Prioritet društva - reforma sistema obrazovanja (FOTO)

Odgovori koje ponudimo danas, za probleme u sistemu obrazovanja, obezbijediće budućnost novim generacijama - zaključak je prve konferencije o ulozi obrazovanja u razvoju društvene kohezije. Upravo pitanje reformskog procesa obrazovanja - dominiralo je konferencijom.

Vratiti značaj profesiji, povećati plate u obrazovanju, školovati one koji školuju djecu – u procesu reforme obrazovanja za srpskog člana Predsjednitšva BiH ovo su ključni koraci.

- Naši odgovori na sistem obrazovanja u ovom trenutku će odrediti budućnost ovih prostora. Zato se nadam da ćemo u Republici Srpskoj, vjerujem i u FBiH učiniti sve da sistem obrazovanja zaista reformišemo i da dođe u poziciju da da najbolje generacijama koje dolaze - istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dio ove priče u Srpskoj jeste i ideja da se u narednih pet godina svoj djeci omogući predškolsko obrazovanje.

Pokrenut je i reformski proces osnovnoškolskog obrazovanja.

- Prvenstveno smo donijeli plan reformskog procesa, razvoja koji podrazumijeva inovaciju nastavnog programa, digitalizaciju udžbenika, stimulativno okruženje, razvoj sporta kao važnog aspekta razvoja ličnosti i naravno digitalizaciju - rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Dijalog za budućnost (Foto: RTRS)

Na trenutnoj sjednici parlamenta Srpske je i novi Zakon o visokom obrazovanju. Prema riječima resornog ministra on će značiti oštar zaokret i temelj za decenije koje dolaze.

- Ti temelji biće onoliko čvrsti koliko budemo svi zajedno kao društvo dovoljno polagali vjere i nade da će se i stanje u visokom obrazovanju promijeniti. Lično sam ubjeđen da Republika Srpske ide u dobrom pravcu - naveo je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Da je krajnje vrijeme za istinsko hvatanje u koštac sa reformom obrazovanja stav je i resorne ministarke u Federaciji BiH.

Uloga konferencije jeste da pomogne taj proces.

- O sumama koje se izdvajaju za obrazovanje i nauku, ne treba da pričamo. Nama su puna usta obrazovanja i nauke, to je temelj društva, pokretačka snaga. Gradimo društvo znanja, a znate koji se novci izdvajaju - istakla je Elvira Deliberović, ministarka obrazovanja i kulture Federacije BiH.

Sezin Sinanoglu, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u BiH istakao je da projekat porazumijeva učešće ljudi iz raznih oblasti koji iznose ideje i preporuke da bi cjelokupni projekat dobio što konkretnije rezultate.

Kako je naveo, cilj je promocija društvenih vrijednosti, borba protiv nejednakosti, podrška solidarnosti i društvene kohezije, koja će doprinjeti obezbjeđenju mira.

Poruke konferencije održane u Banjaluci biće predstavljene i na regionalnom nivou.

Održana je uz podršku Predsjedništva BiH, a realizovali su je UNESKO, UNIDŽEF i UNDP.