latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:29 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Kadrovska "željoteka" odlazećih ministara

Samo dan uoči, za srijedu planirane sjednice Predstavničkog doma BiH na kojoj se očekuje poslanička podrška imenovanom predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji, stari saziv Savjeta ministara odlučivaće o direktoru SIPA.

Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić, predložio je Savjetu ministara dosadašnjeg direktora Pericu Stanića, najbolje rangiranog od trojice kandidata, po ocjeni parlamentarnog Nezavisnog odbora, kojem je takođe, prije godinu istekao mandat. Loša je praksa da ministri na kraju mandata, vrše imenovanja, poručuju iz nove bh. koalicije.

U penziju ili u fotelju? Gdje će Perica Stanić odlučivaće odlazeći ministri čim se "dupli" predsjedavajući Denis Zvizdić vrati iz Meke s hodočašća. Naime, u utorak će opet da "ruši" zakone fizike. Za isti dan zakazao je dvije sjednice - i Savjeta ministara i Kolegijuma Predstavničkog doma. Ovu posljednju da bi i formalno za srijedu, zakazao sjednicu Doma o potvrdi imenovanja Zorana Tegeltije za svog nasljednika u Savjetu. No, prethodno - pokušaće da ispuni kadrovsku želju Draganu Mektiću.

- Јa ću svoju zakonsku obavezu završiti i predložiću Savjetu ministara na usvajanje prijedloga za direktora SIPA. Ostalo je sve na Savjetu ministara - rekao je Mektić.

A zakonske obaveze, Mektić očigledno konzumira kao sa švedskog stola. Onu, primjera radi, o migrantskoj krizi - informacijama i izvještajima bezbjednosnih službi i planu mjera - kroz dnevni red provlači još od aprila. Tako će ministri bajate dokumente usvajati sa zakašnjenjem od sedam mjeseci. Plan mjera sa "zakašnjenjem" od četiri godine. Ali, direktor SIPA, odlučio je Mektić, ne može da čeka!

Šta će odlučiti ostali odlazeći ministri i oni koji u Savjetu ostaju? Već jednom su, prema našim informacijama, rekli "ne" Mektićevoj kadrovskoj kombinatorici, i to na vanrednoj telefonskoj sjednici Savjeta, upravo na dan kada je Predsjedništvo za novog predsjedavajućeg imenovalo Zorana Tegeltiju. No, Mektić je očigledno uporan. Јoš uporniji HDZ - nema podrške imenovanjima direktora bezbjednosnih bh. agencija, na kraju mandata.

- Јa sam svoje rekao što se tog tiče. Znači, nema nikakvih mogućnosti da se takva aktivnost odvija u Savjetu ministara uz prisustvo predstavnika HDZ-a - rekao je lider ove stranke Dragan Čović ranije.

Ako Mektićeva "želja" ostane neispunjena, novi saziv Savjeta ministara dočekao bi isti zadatak. Mektićev nasljednik mogao bi da postupa po staroj rang listi i da za direktora predloži nekoga od tri aktivna kandidata. A moguć je i novi konkurs. U oba slučaja - Perica Stanić u direktorskoj fotelji ostaje dok ne dobije nasljednika. Ili dok sam sebe ne naslijedi, bar tako tvrde u Nezavisnom odobru, instituciji kojoj je, takođe, rok upotrebe odavno prošao.

- Direktor Agencije za istrage i zaštitu ostaje u punom kapacitetu direktor. Imate odredbe ZUP-a, izmjene, po kojima on praktično ne bi smio ni da napusti dužnost - navodi Enes Obralija, zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora PS BiH.

Kadrovska "željoteka" odlazećih ministara već godinu je centralna tema gotovo svih neotkazanih sjednica - na kojima su ubrazano mijenjane sistematizacije, prilagođavani uslovi konkursa... Eskalirala je, kako im se mandat i formalno bližio kraju. U nasljedstvo odlazeći ostavljaju, dinastijski razgranatu rodbinu i partijske pulene, čvrsto uzemljene na "izdašni" bh. budžet, kao šefove raznih postojećih i novoformiranih sektora i odsjeka, saradnike - više i visoke... Ostavljaju i nekolicinu direktora i pomoćnika, kojima su uspjeli da obnove mandat.

- Ovo je loša praksa što radi Savjet ministara da pokušava u nekom vakuumu, ne bih ga više nazvao ni tehničkom mandatu, nego vakuum mandatu, da izvrši neke kadrovska rješenja koja očigledno u sadašnjoj novoj strukturi nisu prihvaćena - navodi Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

A lošu praksu treba napustiti. Posljedice sanirati! Hoće li i SIPA na sanaciju, odlučiće Zvizdićev kabinet, možda i na posljednjoj svojoj sjednici - u utorak. Naravno, ako uopšte i bude održana!