latinica  ћирилица
29/11/2019 |  20:54 ⇒ 20:55 | Autor: SRNA

Milošević: SPC dugo godina objedinjavala srpski narod

Sticanje autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve ima izuzetan značaj za nacionalnu istoriju srpskog naroda i Crkva je dugo vremena bila jedina institucija koja je objedinjavala srpski narod gdje god on živio, rekao je večeras u Višegradu istoričar Borivoje Milošević.
Borivoje Milošević - Foto: SRNA
Borivoje MiloševićFoto: SRNA

Milošević je u Andrićevom institutu u Andrićgradu održao predavanje o SPC u BiH od autokefalnosti SPC do danas, sa akcentom na ulogu pravoslavne crkve i sveštenstva u oblikovanju i čuvanju srpskog nacionalnog identiteta u BiH.

- SPC je dugo vremena bila jedina institucija koja je objedinjavala srpski narod gdje god on živio. U vremenu kada Srbi nisu imali političke partije i parlament Crkva je bila jedina organizacija pod čijom kapom je srpski narod živio i sa narodom je dijelila sudbinu - istakao je Milošević.

On je dodao da je Pravoslavna crkva u BiH bila dio Pećke patrijaršije, a od trenutka kada je ona obnovljena pravoslavno sveštenstvo je snažno uticalo na očuvanje nacionalnog identiteta, koje se nalazi na čelu oslobodilačkih pokreta Srba u BiH.

- Kao jedna od najvažnijih institucija, posebno u 20. vijeku, proživjela je izuzetna stradanja i razaranja, najprije u Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu i u poslednjem ratu - rekao je Milošević.

On je naglasio da je vrijeme obilježavanja velikih istorijskih jubileja i da je Andrićev institut u Andrićgradu dio toga.

- Ova godina je karakteristična po tome što se obilježava osam vijekova autokefalnosti SPC, što je jedan od najvažnijih datuma u cjelokupnoj istoriji srpskog naroda. Taj događaj je fenomen koji je davno prevazišao uske crkvene granice i ima izuzetan značaj za nacionalnu istoriju srpskog naroda, srpsku državnost i predstavlja jedan od datuma koje možemo nazvati istorijskom raskrsnicom - istakao je Milošević.

Milošević je autor dvije monografije i dvadesetak naučnih radova u kojima se primarno bavi proučavanjem istorije SPC, školskih i vjerskih prilika u BiH tokom austrougarske uprave, Prvim svjetskim ratom i uopšte prostorom Bosanske krajine u novom vijeku.

Učesnik je više naučnih skupova i konferencija u organizaciji Filozofskog fakulteta u Banjaluci, Srpske akademije nauka i umjetnosti, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Andrićevog instituta u Andrićgradu i Arhiva Republike Srpske.

Potpredsjednik je Udruženja istoričara Republike Srpske "Milorad Ekmečić".