latinica  ћирилица
29/11/2019 |  21:44 | Autor: SRNA

Nema dogovora Vlade Hrvatske i Sindikata obrazovanja

Hrvatski prosvjetni radnici večeras su velikom većinom odbili ponudu Vlade da im plate budu povećane kroz dodatke od tri plus jedan plus jedan odsto i insistiraju na povećanju koeficijenta, te se nastavlja štrajk koji traje 35 radnih dana, javili su hrvatski mediji.

Sastanak predstavnika prosvjetnih radnika sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji je trajao tri sata u zgradi Vlade, završen je bez konkretnog riješenja.

Premijerov glavni pregovarač s obrazovnim sindikatima Zvonimir Frka Petešić rekao je novinarima da nema pomaka u pregovorima.

- Sindikati su nas izvijestili o rezultatu izjašnjavanja. Nama je najvažnije bilo kako zaustaviti štrajk, premijer je apelovao na sindikate da se djeca što prije vrate u škole, ali za sada nema pomaka u pozicijama, iako je Vlada u posljednja dva mjeseca napravila nekoliko uzastopnih ustupaka. Ali, ovdje imamo situaciju gdje smo s druge strane i dalje ukopani u istim početnim rovovima i to otežava daljnji nastavak razgovora - rekao je on.

Јedan od zahtjeva sindikata jeste da im se poveća koeficijent složenosti poslova za 6,11 odsto, ali Vlada to odbija dok se ne napravi analiza svih koeficijenata u javnim i državnim službama.

Ministar rada i penzijskog sistema Hrvatske Јosip Aladrović ranije je rekao da, nakon svega, nijedna mogućnost nije isključena, pa ni sudska zabrana štrajka.

Učenici u osnovnim i srednjim školama propustili su do sada tri sedmice nastave.

Ministarstvo nauke i obrazovanja izradilo je pregled stanja za 15 dana nadoknade nastave, u kojem naglašava da će škole koje uopše nisu održavale nastavu u danima štrajka, niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, trebati skratiti praznike i produžiti nastavnu godinu.

- Pregled stanja nije uputstvo školama, nego informacija za javnost utemeljena na postojećim propisima s obzirom na veliki broj neprovjerenih informacija i spekulacija koje se pojavljuju u medijskome prostoru - navodi se u saopštenju.