latinica  ћирилица
30/11/2019 |  09:28 ⇒ 11:33 | Autor: SRNA

Imenovanje Stanića na dnevnom redu sjednice u utorak

Na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu, zakazane za utorak, 2. decembar, nalazi se prijedlog za imenovanje Perice Stanića za direktora Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH, ali će, po svemu sudeći, ta tačka biti skinuta, prenose Nezavisne novine.

Prema ranijim najavama, ali i nekim nezvaničnim informacijama, skidanje te tačke sa dnevnog reda, ukoliko uopšte dođe do održavanja sjednice, tražiće ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a BiH.

Mandat je Staniću istekao 5. novembra, dok mandat njegovom zamjeniku Đuri Kneževiću još traje.

Osim toga što Savjet ministara u tehničkom mandatu može ponovo imenovati Stanića na četvorogodišnji mandat, moguće je i da Knežević bude imenovan za vršioca dužnosti.

Nezavisne navode da je to, međutim, malo vjerovatno jer bi u tom slučaju za istek mandata Stanića i imenovanje vršioca dužnosti trebalo da glasaju ministri iz Republike Srpske, odnosno SDS-a i PDP-a. Stanića nije moguće imenovati bez tri hrvatska ministra koji dolaze iz HDZ-a BiH.

Stanića, koji se još nalazi na čelu SIPA, za novi četvorogodišnji mandat, predložio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara tehničkom mandatu Dragan Mektić.

Lider HDZ-a Dragan Čović izjavio je ranije da Savjet ministara, koji legitimitet crpi iz podrške bivšeg, a ne aktuelnog saziva Parlamentarne skupštine BiH, neće imenovati nove direktore SIPA i Obavještajno-bezbjedonosne agencije.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, iz kojeg dolazi i kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zoran Tegeltija, rekao je da aktuelni Savjet ministara to ne može i neće uraditi.