latinica  ћирилица
30/11/2019 |  10:33 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Nema ničeg boljeg od dobrog prijatelja, osim - dobrog prijatelja s čokoladom (FOTO)

Beograđani su ovih dana mogli da vide jednu baš slatku izložbu. Eksponati su izrađeni od najfinije belgijske čokolade, a vješte ruke od nje su napravile unikatne čokoladne figurice. Kako izgledaju ova mala slatka remek-djela, posjetioci su mogli da vide u RTS Klubu u Beogradu.

Čokoladna čarolija - tako bismo mogli da nazovemo izložbu čokoladnih figura koju je Mandarina kejk šop prvi put u Srbiji organizovao u saradnji sa belgijskim proizvođačem čokolade Kalebo. Pred posjetiocima različite teme životinjskog carstva – farma, šumske, domaće i divlje životinje, morski svijet i svijet sa sjevernog pola - sve ručno rađeno i oslikano, napravljeno od najfinije belgijske čokolade.

Tim čokoladnih majstora predvodio je Krsto Radović, za kojeg je ova izložba ostvarenje davnašnjeg sna.

- Dugo smo se pripremali. To je bila moja želja od kad sam bio mladi šef, mladi poslastičar – da napravim ovako nešto u svom rodnom gradu, i čekao sam pravi trenutak. Eto, napravila se nekako cijela ta ekipa koja me podržala, i cijeli tim sazreo je dovoljno da napravimo ovako nešto lijepo - istakao je Radović.

Izrada čokoladnih figura težak je, zahtjevan i dugotrajan postupak, a svakoj unikatnoj figuri poklonjena je posebna pažnja. Ponekad je za samo jednu figuru potrebno i tri dana rada.

Kristina Đurić otkriva da je kućica za ptičice koju je napravila nastala kad se poigrala bojama i čokoladom, a učestvovala je u izradi i drugih čokoladnih eksponata.

- Koristimo razne kalupe, kao što su lopte, polulopte, jaja. Isto tako koristimo i čokoladu za modelovanje koja podsjeća recimo, na glinu i onda možemo da oblikujemo nekešto poput ptice, grane, ili neke druge figure koje se rade isključivo iz tih modli kao što su lopte i polulopte. Najteže je na početku smisliti cijeli koncept figure, koje modle ćemo koristiti, koje veličine da sve to bude skladno, ali nekako - malo smo mi ušli u tu rutinu, pa sad nam i nije toliko komplikovano, ali – da, najveći je problem zapravo smisliti cjelokupnu figuru, kako će da izgleda završni proizvod. Nekad u glavi izgleda to da će biti lako, a onda da se demonstrira sve to je malo teže - dodala je Đurićeva.

"Mandarina kejk šop" pokrenuta je kao porodični biznis koji predstavlja udružena znanja i iskustva iz oblasti poslastičarstva, dizajna i marketinga porodica Radović i Radojčić. Životna i profesionalna priča Krste Radovića podjednako je zanimljiva kao i sama izložba.

- Јa sam cijelu karijeru posvetio poslastičarstvu, nekako – odrasli smo u pekarskoj porodici. Od malih nogu smo krenuli da radimo, stekli radne navike, naslijedili preduzetnički gen. Završio sam Srednju ugostiteljsku školu, Višu ugostiteljsku školu, tako preko Više otišao prvo u Ameriku, pa za Englesku – 10 godina u Engleskoj, tamo sam završio Univerzitet Zapadnog Londona – smjer umetnost u kulinarstvu. Posle sam i magistrirao, tako da cijelu karijeru, cijeli život sam posvetio poslastičarstvu i nekako - radujem se što sam ostvario svoj dječački san da otvorim poslastičarnicu u svom rodnom gradu i evo sad bukvalno živim svoj san i uživam u svakom danu. Nekako se ovdje najbolje osjećam. Zahvaljujući karijeri i dalje dosta putujem, i dalje držim predavanja po cijeloj Evropi, tako da volim da putujem. Imam taj nemir u sebi da non-stop volim da istražujem mjesta, upoznajem ljude, ali ipak - ovo je moja baza i ovo je moj grad - naveo je Radović.

Očekivano, izložba se najviše dopala najmlađim posjetiocima.

Nakon izložbe dio eksponata namijenjen je za dekorativne svrhe, a dio kao poklon vrtićima, kaže Krsto Radović, čija je želja da neka naredna izložba bude još impresivnija. Sudeći po posvećenosti, kreativnosti i zadovoljstvu s kojom ovi ljudi rade svoj posao - nema sumnje da će tako i biti.

- Za mene, čokolada je ljubav, to je zadovoljstvo, to je nešto što ja radim i što volim, može se reći, najviše na svetu, i uživanje - istakla je Đurovićeva.

Postoji izreka koja kaže da nema ničeg boljeg od dobrog prijatelja, osim - dobrog prijatelja s čokoladom. Pri pogledu na ova slatka remek - djela, sasvim sigurno, niko nije ostao ravnodušan.