latinica  ћирилица
30/11/2019 |  11:34 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Lopare: Takmičenje osnovaca o poznavanju nacionalnih manjina u BiH

U Loparama je održano takmičenje osnovaca o poznavanju nacionalnih manjina u BiH.

Učenici su predstavili istoriju i kulturu nacionalnih manjina. Takmičenje je pokrenuto na inicijativu OEBS-a, a organizovano uz pomoć lokalnih zajednica i Udruženja nacionalnih manjina Republike Srpske.

Takmičenje, koje je okupilo učenike iz 17 osnovnih škola iz Ugljevika, Lopara i Bijeljine, promoviše vrijednosti različitosti u BiH.

Svaku nacionalnu manjinu učenici su predstavili kroz kviz znanja, poeziju, muziku, ples, narodne nošnje i kulinarske specijalitete.

- Naučili smo da su Romi prije svega jedan veoma veseo narod. Imamo njihove narodne nošnje. I ja imam jedan primjerak na sebi - kaže Sara Vidaković iz OŠ "Ćirilo i Metodije", Bjeloševac.

- Predstavljamo Rumune i naučili smo dosta toga što se tiče njihovih običaja, tradicije, hrane - istakao je Radovan Stojanović iz OŠ "Sveti Sava", Gornje Crnjelovo.

- Imali smo jedan mladi bračni par koji je došao iz Njemačke i koji je ugostio naše drugarice iz BiH i oni su razgovarali generalno o njemačkim običajima, tradiciji - priča Јana Mrdić, OŠ "Sveti Sava" iz Bijeljine.

Regionalno takmičenje osnovaca održava se već 10 godina uzastopno, dok se već po drugi put organizuje upravo u Loparama. Od prošle godine preraslo je lokalni karakter.

- Takmiči se još 20 škola i od ove godine to je ušlo u kalendar Pedagoškog zavoda na našu inicijativu. Tako da će se takmičiti sve škole u Republici Srpskoj. Možda ove godine nećemo moći to izvesti, ali većina škola će se takmičiti - istakao je Franjo Rover, predsjendik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

- Mislim da je ovo dobar primjer da se djeca uče suživotu, toleranciji, da uče o drugima. Јer čim više znamo o drugima, sigurno smo bogatiji i sigurno to doprinosi jednom kvalitetnijem životu - kaže nalečnik opštine Lopare Rado Savić.

Na području Republike Srpske žive pripadnici sedamnaest nacionalnih manjina. Bolje poznavanje njihove kulture jedan je od preduslova uspješnog zajedničkog života, zaključili su zvaničnici.

Planirano je da završno republičko takmičenje bude održano u aprilu ili maju naredne godine.