latinica  ћирилица
30/11/2019 |  12:17 ⇒ 02/12/2019 | 14:13 | Autor: RTRS

Cvijanović: Humanost gradi dnevne centre za djecu sa poteškoćama u razvoju

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će ovogodišnja humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" biti posvećena izgradnji dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju.

Cvijanovićeva je istakla da je odluka donesena na osnovu sugestija udruženja i porodica članova udruženja koji su ukazali na njihove potrebe i probleme sa kojima se suočavaju.

- Mnoge porodice imaju problem kako da zbrinu djecu tokom cijelog dana, a roditelji zbog svojih obaveza ne mogu da brinu o njima 24 časa. Zato smo se odlučili da pravimo dnevne centre u Banjaluci i Trebinju, a pomoći ćemo dnevne centre i u drugim gradovima i graditi nove - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će humanitarni broj 1411 biti aktivan od 1. decembra posredstvom kojeg će građani moći da učestvuju u ovoj humanoj akciji.

- Pozivam građane da prikljuce akciji i pozovu taj broj i pomognu u prikupljanju finansijskih sredstava za izgradnju dnevnih centara. Ovo je široka akcija i pozivam sve da i ove godine pokažemo solidarnost zato što to zaslužuju naša djeca i porodice. Sigurna sam da će akcija naići na široku podršku građana jer će znati da pomažu porodice koje će moći riješiti veliki problem - rekla je Cvijanovićeva u intervjuu objavljenom na sajtu predsjednice Republike Srpske.

Prema njenim riječima, finansijski aspekt akcije je u drugom planu, a ključno je zajedništvo i dobra volja koja se mobiliše tokom cijelog mjeseca, dok kuluminaciju predstavlja humanitarno veče.

- Akcija je uvijek posvećena određenoj grupi, prije svega, porodicama i djeci koji se suočavaju sa problemima. Prevashodni cilj je da ukažemo na probleme sa kojima se oni suočavaju, da se solidarišemo i pokažemo im da nisu sami, a na kraju i da prikupimo sredstva koja će služiti za potrebe korisnika te pomoći. U prvi plan dolaze dobra volja i solidarnost koju pokazujemo i tada Republika diše zajedno - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su u centru interesovanja djeca kojima je potrebna pomoć, ali i njihovi roditelji zato što porodice zajedno nastoje da prevaziđu probleme.

- Nema ništa bolje od toga da podržite neku dobru inicijativu. Nije stvar samo u novcu, jer institucije svakako rješavaju te probleme. Ovdje postoji dodatna dimenzija - da smo zajedno, da radimo dobre stvari, da možemo da podijelimo uspjeh i kažemo da smo nekome pomogli. Oni kojima pomažemo su dio nas, živimo zajedno, svi smo jedna zajednica i društvo jednakosti. I ovo je način da to pokažemo. Djeca uvijek imaju najvažniju ulogu i ovo će biti i njihovo veče - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su u punom jeku pripreme za deseto izdanje akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", koja će biti održana 22. decembra na pravoslavni praznik Začeće svete Ane - Djetinjci.

- Program će biti sličan onome koji smo uveli prošle godine s ciljem da promovišemo našu talentovanu djecu iz svih krajeva Srpske, koji znaju da igraju, plešu, pjevaju, sviraju, recituju, glume... Oni će dati doprinos svečanosti koja ima posebnu suštinu -rekla je predsjednik Republike.

To je prilika, dodala je ona, da se djeca solidarišu sa drugom djecom.

- Kada je to tako i nama odraslima je lako da to ispratimo. Djeca su veoma ponosna i sjećam se svih ovih godina, a takvo je i prošlogodišnje iskustvo, da imaju veliku želju da budu dio te pozitivne priče. Kada sam prošle godine razgovarala sa učesnicima svi su bili veoma ponosni što su dio akcije i poželjeli su da ponovo učestvuju - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su prošle godine u programu učestvovala djeca iz svih krajeva Srpske, a tako će biti i ove godine, samo što će učestvovati mališani iz drugih škola, vrtića, klubova, udruženja, sekcija...

- Naša namjera je da svake godine promovišemo talentovanu djecu, a ujedno i da uradimo i dobre stvari. Ove godine imaćemo posebnu vrstu partnerstva. Učesnici će biti i djeca iz Srbije i Poljske jer želimo da internacionalizujemo ovu akciju - naglasila je Cvijanovićeva, podsjetivši da Srbija godinama izdvaja značajna sredstva za humanitarno veče.

Predsjednik Srpske je navela da će i ove kao i prethodnih godina na samoj donatorskoj večeri biti organizovano javljanje poznatih ličnosti na humanitarne brojeve telefona.

- Imamo podršku i od naših ljudi koji žive u inostranstvu, oni žele da daju doprinos i od iduće godine ćemo i njih intenzivnije uključivati u ove aktivnosti. Želimo da i na taj način pokažemo zajedništvo - naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, vrata institucija moraju da budu otvorena za građane, a posebno za najmlađe zbog čega je prvi prijem koji je organizovala u Palati Republike bio upravo za djecu.

- Dobijam mnogo poklona od djece iz svih dijelova Srpske koje oni naprave na sekcijama ili tokom slobodnih aktivnosti. I to čuvam u kabinetu. Srećna sam što oni osjećaju potrebu da mi pošalju poklone koji su rezultat njihovog talenta - rekla je Cvijanovićeva.

Akciju "S ljubavlju hrabrim srcima" pokrenuo je nekadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i već desetu godinu organizuje je kabinet predsjednika Republike.

Zahvaljujući ovoj akciji do sada je prikupljen novac za djecu oboljelu od malignih bolesti i dijabetesa, za djecu sa poteškoćama u razvoju i poremećajima u razvoju i autizmom, sa rijetkim genetskim bolestima, te djeci sa poteškoćama pokreta.

Novcem prikupljenim u ovoj akciji sagrađeni su Roditeljska kuća i Centar za prevenciju razvojnih teškoća za majku i dijete, a obezbijeđena je i podrška Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.