latinica  ћирилица
30/11/2019 |  13:58 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Čubrilović: Posebna sjednica ukoliko Dodik uputi zahtjev

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da nije dobio zahtjev za održavanje posebne sjednice parlamenta o Programu reformi BiH, ali da će, ukoliko ga uputi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ona biti održana.

On ističe da nema smisla kvalifikovati Program reformi BiH kao jedan od najvažnijih dokumenata u posljednjih nekoliko godina, te dodaje da se treba okrenuti realnom poslu i sektoru i pustiti da profunkcioniše Savjet ministara.

Čubrilović je ocijenio da se "previše medijskog prostora poklanja problemu koji je dao neko rješenje".

- Mi ovime završavamo izborni ciklus formirajući konačno sve nivoe vlasti u BiH. Pozitivnu ocjenu tog dokumenta dali su svi učesnici ovog procesa, od međunarodne zajednice, do ambasada, visokog predstavnika, a jedinu kritiku su dali oni koji ne vide sebe u budućem radu Savjetu ministara - rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Čubrilović navodi da BiH neće ući u NATO ni za 10, 20 godina čak i ukoliko bi sada krenula, a možda nikada neće ni ući.

- Ne vidim da su stavovi Republike Srpske bilo čime okrnjeni. Nemam razloga da ne vjerujem da je politika koju promoviše rukovodstvo Srpske ugrađena u ovaj dokument, jer je Dodik njen promoter - rekao je Čubrilović.

On kaže da od novog Savjeta ministara očekuje da smiri ukupne političke prilike i da se otkoče investicije kako bi građani BiH osjetili benefite.

- Tamo ima dvije milijarde sredstva koje su pripremljene i čekaju odluke Savjeta ministara. Očekujem da njegov rad bude okrenut realnom sektoru, građanima i da narod osjeti da je dobio vlast i da je implementirana njihova želja sa prošlih izbora - dodao je Čubrilović.

Na pitanje da li je potrebna provjera diploma, Čubrilović je rekao da institucionalno treba rješavati problem lažnih diploma kojih sigurno ima u BiH.

- Od Banjaluke prema Sarajeva ima više univerziteta nego ih je imala bivša Јugoslavija što je degradiranje obrazovanja i loša poruka mladima. Oko lažnih diploma niko ne bi trebalo da ima dilemu - rekao je Čubrilović.