latinica  ћирилица
30/11/2019 |  18:38 ⇒ 01/12/2019 | 09:53 | Autor: RTRS

Posebna sjednica NSRS o Programu reformi ukoliko Dodik uputi zahtjev

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da nije dobio zahtjev za održavanje posebne sjednice Parlamenta o Programu reformi BiH, ali da će, ukoliko ga uputi srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ona biti održana.

S druge strane, opozicija u Srpskoj i danas nastavlja sa napadima na Dodika, tvrdeći da prihvatanjem Programa reformi vodi BiH u NATO.

Nema smisla kvalifikovati Program reformi kao jedan od najvažnijih dokumenata u posljednjih nekoliko godina, kaže predsjednik Parlamenta Srpske, Nedeljko Čubrilović, i dodaje da treba pustiti da profunkcioniše Savjet ministara.

Ističe da su pozitivnu ocjenu tog dokumenta dali su svi učesnici ovog procesa, od međunarodne zajednice do visokog predstavnika, a jedinu kritiku su dali oni koji ne vide sebe u budućem radu Savjetu ministara.

- Stavovi Republike Srpske ne vidim da su bilo čime okrnjeni. Nema razloga da ne vjerujem da je politika koju promoviše rukovodstvo Republike Srpske ugrađena u ovaj dokument, s obzirom da je promoter ove politike upravo Dodik - kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Podršku srpski član Predsjedništva dobio je i od socijalista. Predsjednik ove partije, Petar Đokić, navodi da dvije tačke u dokumentu govore da BiH nije uputila zahtjev za članstvo u NATO.

- Taj dokument se ne zove ANP nego se zove Reforma o saradnji sa NATO-om. Ako bi se eventualno u BiH razmatralo pitanje pristupanja onda bi tu odluku moralo donositi Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština - istakao je Đokić.

Opozicija tvrdi da nisu imali uvid u sadržaj Programa reformi.

Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić kaže da SDS i PDP nisu dobili nikakav dokument.

Svojim potpisom, tvrdi, Dodik je trasirao put BiH u NATO.

- Dodik je pristao da o daljoj sudbini NATO puta i članstvu BiH u NATO-u odlučuju isključivo državni organi a ne niži nivoi vlasti - nnavodi Mektić.

Ako nisu pročitali, kako je onda moguće da opozicija zna da ovaj dokument za BiH znači put u NATO, pita se predsjednica Srpske.

Uvjerava da njemu ne postoji ništa što bi moglo da nanese štetu Republici Srpskoj.

- Znam da u tom dokumentu ne postoji ništa što bi trebalo da predstavlja problem, ništa što se kosi sa onim što su odluke institucija Srpske i što je postignuto i dogovoreno 2017, Rezolucija NSRS o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti - naglašava predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Odgovarajući na pitanje da li je zbog Programa reformi BiH trebalo da pozove na sastanak sve političke faktore, Cvijanovićeva je istakla da je političko okupljanje i jedinstvo nudila mnogo puta do sada, ali je izostalo voljom druge strane.