latinica  ћирилица
01/12/2019 |  16:23 | Autor: SRNA

EU da prilagodi svoje metode kako bi bile efikasnije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel smatra da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će vremena za to biti potrebno.
EU                                                        (Foto:Flickr/ Ed Everett) -
EU (Foto:Flickr/ Ed Everett)

Borel je ocijenio da bi EU trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopuštaju gubljenje vremena.

- Promjena metoda ne znači promjenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti - rekao je Borel u intervjuu za madridski El Pais i dodao da se dosadašnja metoda pokazala kao nedovoljno efikasna, zbog čega razumije da neki žele da je preispitaju.

On kaže da će lično raditi zajedno sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejom kako bi dao odgovor na to.

- Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Јugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope - rekao je Borel, koji je bivši ministar spoljnih poslova Španije.

Borel je najavio da će posjetiti Prištinu kada se formira nova vlada, ali i Beograd, te ponovio da to što Španija nije priznala Kosovo neće uticati na njegov rad.

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji kaže da će mu cilj u narednih pet godina mandata biti širenje ekonomskog i društvenog napretka EU na građane država iz neposrednog okruženja Unije.

- To je veliki izazov, imajući u vidu kompleksne i različite odnose koje imamo sa zemljama, počev od Ukrajine preko Srbije i Albanije do Turske, Egipta, Maroka i Libije - poručio je Varhelji.

Prvog dana svog mandata u Evropskoj komisiji, mađarski komesar napominje da je tokom svoje diplomatske karijere radio na izgradnji Evrope i da mu je velika čast i zadovoljstvo da predstavlja EU pred njenim susjedima i u pregovorima o proširenju.