latinica  ћирилица
01/12/2019 |  18:59 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Ljubinje: Ko ima većinu u lokalnom parlamentu?

Od prethodnih lokalnih izbora, skupštinska većina u Ljubinju mijenjala se nekoliko puta.

Četiri odbornika mijenjali su stranačke dresove, a načelnik i njegov zamjenik, izabrani kao DNS-ov kadar, isključeni su iz te stranke početkom prošle godine.

Poslije tri mjeseca pauze, zakazana je sjednica lokalnog parlamenta.

Datum je deveti decembar, ali nije poznato koji blok će imati osam glasova. Odnos snaga je sedam : jedan, jer je jedan odbornik, u avgustu, istupio iz kluba DNS-a. Na decembarskoj sjednici trebalo bi da se raspravlja o rebalansu budžeta za ovu i nacrtu budžeta za narednu godinu.

- Prije svega zavisi od volje odbornice Popović, koja je u našem klubu već tri godine - kaže DNS-ov Slaviša Јanjić, predsjednik Skupštine opštine.

- Tri mjeseca skupština nije zasjedala. Ovaj jedan odbornik je istupio iz DNS-a, kakvo će biti njegovo raspoloženje, ne znam - ističe načelnik Darko Krunić.

Odbornica Rada Popović bila je nedostupna na telefonske pozive prethodnih dana. Sjednica je zakazana na inicijativu načelnika.

- Niko od nas ne zna na kakvu ćemo situaciju naići: Rekao sam da budu konstruktivni - dodaje Krunić.

Dijeljenje i lični interesi, tvrdi Krunić, razlog je zbog čega je grupa odbornika mijenjala stranačke dresove.

Za sada se ne zna ko je vlast a ko opozicija. Kruniću su, za sada, naklonjeniji sedam odbornika SDS-a i socijalista. Tvrde da nisu spremni na političku trgovinu.

- Nije bilo rasprave o nacrtu budžeta za iduću godinu, o planiranju ništa, to nije prošlo kroz skupštinsku proceduru - navodi SDS-ov Stevo Drapić.

Skupštinske turbulencije, tvrde ljubinjski parlamentarci, očekuju se u narednoj, izbornoj godini. Važne odluke i do sada su donošene sa zakašnjenjem.

- Po mom mišljenju, krivac je Izborni zakon, mandati su lični, političari dođu sa liste političke partije, iza toga postaju nezavisni kandidati - priča Јanjić.

S obzirom na to da je nedavni zemljotres prodrmao skupštinski kolegijum, u Ljubinju, u šali, kažu da bi odlučivanje na narednoj sjednici trebalo da bude uspješno.

Očekuju ih i odluke o važnim lokalnim projektima.