latinica  ћирилица
01/12/2019 |  19:09 ⇒ 02/12/2019 | 09:12 | Autor: RTRS

Želja desetočlane porodice Đuričić, da struja stigne i u njihov dom

Hoće li porodica Vladimira i Gordane Đuričić iz Velike Sočanice kod Dervente uskoro dobiti struju?

U ovoj porodici odrasta osam mališana, deveto je na putu, a struja je duže od tri godine isključena zbog duga.

Nisu gladni i žedni, nemaju ni uslovan smještaj, ali su svi zdravi i veseli i puni optimizma.

To je porodica Đuričić u kojoj odrasta osmoro, a uskoro će da stigne i deveto dijete. Duže od tri godine su bez struje i sad kad su skoro skupili novac da otplate dug iskrsli su novi problemi.

- Elektrodistribucija ne dozvoljava priključak dok se kuća ne legalizuje, da se zna ko je vlasnik. Kuća je jedan kroz šest, sedam, ne znam ni ja tačno. Tako da je sad i to veliko pitanje, treba te papire rješavati - priča Vladimir Đuričić.

Zbog duga za struju, koji je narastao na skoro 5.000 maraka, ne radi ni pumpa za vodu pa u kući nema vode. Majka Gordana, iako u devetom mjesecu trudnoće, sve pere ručno.

- Bez obzira na situaciju nisam se nikom ni žalila ni ništa, niti sam gdje išla. Uglavnom, ne žalimo se. Јedino što nemamo struju i kupatilo, to je sve - skromna je Gordana.

Zahvaljujući dobrim ljudima prvi put dobiće kupatilo u kući. Upravo to mališani najviše priželjkuju.

Gordana i Vladimir imaju pet sinova i tri kćeri. Mjesečno primaju oko 500 maraka dječijeg i materinskog dodatka. U decembru stiže još jedna beba, ali pol ne znaju, kažu, samo da je zdrava.

- Kad kažu kako devetoro, osmoro djece da hraniš, meni je to isto i kad sam imao troje i sad kad imam osmoro. Јa sam radio i onda i dan danas radim i moram raditi - ističe Vladimir.

Mališani su, kažu roditelji, dobri i poslušni. Troje ide u školu. Otac trenutno radi na pilani, ali ne bira. Kaže, sam bi opremao i kuću, ali bez struje je nemoćan.

Uprkos problemima, ne gube nadu. Želja im je da prije slave, Svetog Stefana, struja stigne i u njihov dom.