latinica  ћирилица
02/12/2019 |  07:39 ⇒ 10:02 | Autor: SRNA

Lukašenko stiže u dvodnevnu posjetu Beogradu

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko stiže danas u dvodnevnu posjetu Beogradu, gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Lukašenko položiće danas vijence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Drugog dana posjete, predviđen je razgovor Vučića i Lukašenka u četiri oka, a potom plenarni susret delegacija Srbije i Bjelorusije.

Potom će uslijediti ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Bjeloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće sutra poslovni Forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dvije zemlje.

Srbija je, prema posljednjim dostupnim podacima, za devet mjeseci ove godine u Bjelorusiju izvezla robe i usluga u vrijednosti od 41,4 miliona dolara, što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Sa druge strane, bilježi se pad uvoza iz Bjelorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 odsto.

Spoljnotrgovinska razmjena Srbije i Bjelorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

Prema vrijednosti izvoza Bjelorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrijednosti uvoza na 37 mjestu.