latinica  ћирилица
02/12/2019 |  07:43 | Autor: SRNA

Pale: "Filmoteka" posvećena Čarliju Čaplinu

Na Palama danas počinje trodnevna "Filmoteka" posvećena najvećem komičaru svih vremena Čarliju Čaplinu.
Čarli Čaplin - Foto: ilustracija
Čarli ČaplinFoto: ilustracija

"Filmoteka" će početi biografskim filmom "Čaplin" iz 1992. godine, koji govori o teškom i kontroverznom Čaplinovom životu od ranih godina u Engleskoj, pa sve do ogromnog uspjeha u Americi, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske, organizatora ovog događaja.

Film je režirao čuveni britanski glumac i režiser Ričard Atenborou, dok naslovnu ulogu igra Robert Dauni DŽunior, kome ova prva glavna uloga u karijeri donosi BAFTA nagradu, te nominacije za Oskara i Zlatni globus.

Čaplinovo remek-djelo iz nijeme holivudske faze "Zlatna groznica" iz 1925. godine na programu je sutra. Riječ je o filmu za koji je Čaplin često govorio da bi upravo po njemu volio da ostane zapamćen. Film je postigao najveći komercijalni uspjeh, zaradivši četiri milona dolara, kao i dvije nominacije za Oskara.

Film "Veliki diktator" iz 1940. godine, prvi Čaplinov zvučni film, biće prikazan u srijedu, 4. decembra. To je jedan od prvih holivudskih antinacističkih filmova. Nominovan je za Oskara u pet kategorija.

Filmoteka će biti održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta na Palama u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Ser Čarls Spenser Čaplin, jedna od najvećih ličnosti u istoriji filmske umjetnosti, slavnim reditelj, glumac, scenarista i producent, poznatiji kao Čarli Čaplin, rođen je 1889. godine u Londonu, a umro 1977. godine u Švajcarskoj.

Јedan je od pionira kinematografije i najvećih sineasta svih vremena, zaslužan za širenje popularnosti filma i za njegovo priznanje u sferama tradicionalne kulture.