latinica  ћирилица
02/12/2019 |  08:54 ⇒ 09:38 | Autor: SRNA

Mandić: Srbija, na čelu s Vučićem, lider u regionu

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocijenio je da su Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić lideri u regionu, uprkos činjenici da su suočeni sa velikim izazovima u okviru spoljno-političkih odnosa.
Aleksandar Vučić i Andrija Mandić - Foto: SRNA
Aleksandar Vučić i Andrija MandićFoto: SRNA

- Prvi put nakon odlaska sa političke scene Slobodana Miloševića, lider Srbije je postao i lider regiona što poziciju srpske države čini atraktivnom, a posebno pogoduje vezama srpskog naroda iz Crne Gore sa tako snažnom i moćnom Srbijom - naveo je Mandić.

Mandić je ukazao da prijedlozi koje pokreće Vučić, pa i prijedlog o povezivanju zemalja koje su ostale izvan EU "nisu dobronamjerno prihvaćeni od onih koji imaju drugačije računice" sa srpskim narodom.

Prema njegovim riječima, jedna od tih adresa jeste i vlast Mila Đukanovića, koji je "od 1998. do danas uradio sve što je mogao protiv Srbije i srpskog naroda u Crnoj Gori, pa zašto bi sada postupio drugačije".

- To što je ova inicijativa u snažnom interesu svih građana Crne Gore, ona je neprihvatljiva ovdašnjoj vlasti jer je posebno dobra za nas Srbe. A njima je u posljednjih 20 godina važnije da nanesu štetu nama, nego da ostvare neku vlastiti korist - rekao je Mandić za podgorički portal Borba.

Mandić je istakao da se Srbija i njeno rukovodstvo "bore da oslabe uticaj koji lažna država Kosovo i njeni promoteri iz međunarodne zajednice imaju, da aktivnim diplomatskim pristupom smanje broj država koje priznaju vlast u Prištini, a da pri tom ne dođu u situaciju da otvore novi konflikt sa nekim od moćnih NATO država i tako ugroze privredni i ekonomski oporavak zemlje, koji je dinamičan i veoma uočljiv".

Lider Nove srpske demokratije smatra da politika nepristajanja na diktat i upornog istrajavanja u odbrani vlastitih nacionalnih interesa daje konkretne rezultate.