latinica  ћирилица
02/12/2019 |  08:59 | Autor: sputniknews.com

Vašington ratifikovao protokol o stupanju Sjeverne Makedonije u NATO

Sjedinjene Američke Države (SAD) završile su proceduru ratifikacije protokola za Sjevernoatlantski sporazum u vezi sa stupanjem Sjeverne Makedonije u NATO, saopštio je američki državni sekretar Majk Pompeo na svom nalogu na Tviteru.
Sjeverna Makedonija i NATO (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Sjeverna Makedonija i NATO (foto: ilustracija)Foto: RTRS

- Zadovoljstvo mi je da objavim da su Sjedinjene Američke Države ratifikovale protokol stupanja Sjeverne Makedonije u NATO. To je jedan korak bliže da pozdravimo Sjevernu Makedoniju kao 30. članicu Alijanse - napisao je Pompeo.

U junu 2018. ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke su na obali Prespanskog jezera, duž kojeg prolazi granica dviju zemalja, potpisali sporazum o novom zvaničnom imenu Bivše Јugoslovenske Republike Makedonije. Prespanskim sporazumom predviđena je upotreba naziva Republika Sjeverna Makedonija. Ovaj sporazum trebalo je ne samo da riješi dugogodišnji spor sa Atinom oko imena ove balkanske zemlje, koji se poklapa sa imenom sjeverne grčke regije, već i da otvori za Skoplje put u NATO i Evropsku uniju. Sredinom februara ove godine Prespanski sporazum je stupio na snagu.

Većina zemalja Alijanse već je ratifikovalo protokol o prijemu Sjeverne Makedonije u NATO.