latinica  ћирилица
02/12/2019 |  12:59 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Vulin: Za Srbiju KFOR najodgovorniji za održavanje mira na Kosmetu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je na sastanku sa norveškim ministrom odbrane Frankom Bake-Јensenom da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiva transformacija Kosovskih snaga bezbjednosti u takozvanu vojsku Kosova jer to predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 UN.
Aleksandar Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Aleksandar Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

On je naglasio da je za Srbiju KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbjednosti na teritoriji Kosova i Metohije.

- Јednostrane odluke prištinskih vlasti komplikuju osjetljivu bezbjednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i u regionu - rekao je Vulin.

Ministri odbrane Srbije i Norveške saglasili su se da je dugogodišnja saradnja u oblasti odbrane dvije zemlje veoma razvijena i da ima prostora za njeno unapređenje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin je istakao da je Norveška za Srbiju jedna od najznačajnijih zemalja u ekspertskoj i finansijskoj podršci u oblasti vojne medicine, reforme vojnog obrazovanja i planiranja odbrane.

On je zahvalio Bake-Јensenu na donacijama za dopremanje srpske lake poljske bolnice, razvoj Centra ABHO u Kruševcu, Regionalne inicijative za napredno distributivno učenje, kao i na dosadašnjoj finansijskoj pomoći u sprovođenju aktuelnog projekta Povjereničkog fonda NATO.