latinica  ћирилица
02/12/2019 |  13:20 | Autor: SRNA

Brisel dao Crnoj Gori još 3,9 miliona evra za čuvanje granice

EU je programom Sektorske budžetske podrške odobrila dodatnih 3,9 miliona evra Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore s ciljem daljeg razvoja efikasnog sistema kontrole i upravljanja granicom.
Migranti u Zelenici (foto: rtcg.me) -
Migranti u Zelenici (foto: rtcg.me)

Iz crnogorakog MUP-a je saopšteno da je taj resor snažno posvećen daljem jačanju bezbjednosti na granici, kao i borbi protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, a sve s ciljem povećanja bezbjednosti države i građana.

U saopštenju se navodi da je planirana izgradnja i rekonstrukcija graničnih prelaza Šćepan Polje i Vraćenovići /prema Republici Srpskoj, odnosno BiH/, Ranče /prema Srbiji/, kao i izgradnja objekta za detaljnu kontrolu vozila na graničnom prelazu Kula /prema Srbiji, u dijelu sa Kosovom i Metohijom/ i objekta za potrebe Granične policije u Pljevljima.

Iz MUP-a Crne Gore su istakli da je predviđena i nabavka sistema za nadzor zelene granice, opreme za prvu i drugu liniju provjere na graničnim prelazima, kao i nabavka bespilotne letjelice i motornih vozila, dok se na aerodromu Podgorica planira instalacija "I-gejt" sistema.

- U prethodnom periodu, uz podršku Vlade i EU, značajno su unaprijeđeni materijalno-tehnički kapaciteti Granične policije, kao i policijska saradnja u oblasti sprečavanja prekograničnog organizovanog kriminala - dodaje se u saopštenju.