latinica  ћирилица
02/12/2019 |  15:47 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Banjaluka: Izgradnja novog vodovoda u dužini od 50 kilometara (FOTO)

U Banjaluci je predstavljen projekat "Voda 2", vrijedan 12 miliona maraka. Ovim projektom planirana je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u dužini od oko 50 kilometara, a obuhvataće 1.625 domaćinstava.

Trenutno se izvode radovi na projektu "Voda 1", koji je vrijedan osam miliona maraka s namjerom da u idućoj godini bude izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne mreže. Završetkom ovog projekta, voda će doći do 2.450 domaćinstava.

- Faza "Vode 1" je u realizaciji. Izabran je izvođač, sredstva su obezbjeđena. Realizacija ovog projekta započela je jesenas, do 2021. godine treba da se izgradi ukupno 56 kilometara nove vodovodne mreže za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika - istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Iduće godine se očekuje i početak radova na sistemu "Voda 2", vrijednom 12 miliona maraka. Odluka o izdvajanju sredstava, naći će se na sjednici Skupštine grada, a sredstva će biti obezbijeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Najavljuje se i realizacija projekta "Voda 3", koji će se graditi nakon prve dvije faze.

- Sve kad saberemo, preko 40.000 domaćinstava bi trebalo da dobije stabilno snabdjevanje vodom u okviru najvećeg projekta vodosnadbijevanja u novijoj istoriji Banjaluke - dodao je Radojičić.

Uporedo sa ova dva projekta, gradska administracija i "Vodovod" utvrđuju prioritete za projekat "Voda 3", koji će biti finansiran donacijom Evropske unije u iznosu od osam miliona maraka. Sa izgradnjom ove tri vodovodne i kanalizacione mreže, 95 odsto građana sa šireg područja trebalo bi da budu u sistemu gradskog vodovoda.