latinica  ћирилица
02/12/2019 |  16:28 | Autor: SRNA

Đurić: Montirane optužnice Prištine - hajka na Srbe

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da podizanje montiranih prištinskih optužnica protiv grupe ljudi, navodno odgovornih za ubistvo predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, predstavlja nastavak organizovane hajke na Srbe na Kosmetu i zvanični Beograd.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

Đurić je ocijenio da je cilj organizovane hajke da za taj zločin budu okrivljeni srpski narod na Kosovu i Metohiji i Srbija, što bi za krajnji cilj trebalo da ima slabljenje pozicija Srba u pokrajni i delegitimizaciju srpskih predstavnika koje albanski separatisti i njihovi sponzori nisu mogli da pobjede na prošlim izborima.

- Priština je do sada uporno odbijala da sarađuje sa našim pravosudnim organima u istrazi ubistva Ivanovića i nije željela da odgovara na upite naših državnih organa, ponašajući se sve vrijeme kao da nešto krije - naveo je Đurić.

On je izrazio uvjerenje da će se brzo pokazati da je riječ o politički režiranom potezu Prištine, saopšteno je iz Kancelarije.

- Uvjeren sam, ne samo da će se veoma brzo pokazati da je ovde reč o politički režiranom procesu sa opasnim i mračnim ciljevima, već da će i na videlo isplivati ko su pravi krivci, odnosno naručioci i izvršioci zločina koji je pogodio čitav naš narod - rekao je Đurić.

Specijalno tužilaštvo samoproglašenog Kosova saopštilo je ranije da je raspisalo međunarodnu potjernicu za Zvonkom Veselinovićem iz Kosovske Mitrovice pod sumnjom da je formirao grupu organizovanog kriminala i da je počinio više krivičnih djela, uključujući i umiješanost u ubistvo Ivanovića.

Specijalno tužilaštvo samoproglašenog Kosova je Osnovnom sudu u Prištini, u okviru slučaja ubistva Olivera Ivanovića, podnijelo optužnicu protiv Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Silvane Arsović, Rada Basare i Žarka Јovanovića.

Oliver Ivanović ubijen je ispred sjedišta Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice 16. januara prošle godine, sa šest hitaca ispaljenih iz, kako se sumnja, vozila u pokretu.