latinica  ћирилица
02/12/2019 |  19:32 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Izmjenama Zakona o Garantnom fondu, privrednicima veće garancije za kredite

Novi podstrek privredi Srpske trebalo bi da daju izmjene Zakona o Garantnom fondu, koji je sutra pred poslanicima Narodne skupštine. Predviđeno je da Fond može izdati garancije i do 70 odsto odobrenog kredita. Priliku da dobiju garancije imaće i trgovačka preduzeća.

Povećanje margine garantovanja sa 50 na 70 odsto, predstavlja mogućnost dodatnog preuzimanja rizika. To bi, smatraju u Garantnom fondu, trebalo da stimuliše banke da kredite odobravaju po povoljnijim uslovima.

- Mislim da će ovo otvoriti prostor da Banke više investiraju u one kojima je novac potreban za ostvarivanje dobiti, nego nenamjensku potrošnju, hartije - kaže Radivoja Krčmar, direktor Garantnog fonda.

Takođe, predloženo je ukidanje ograničenja da Fond ne može izdavati garancije za finansiranje trgovinske djelatnosti. Time se proširuje obuhvat privrednih subjekata, kvalifikovanih za korišćenje garancija Fonda. Zbog velike zastupljenosti kredita za refinansiranje na bankarskom tržištu Srpske, omogućeno je da Fond izdaje garancije za kredite preduzetnicima, za refinansiranje ranije odobrenih kredita.

Uslov je da je promjena ugovora uzrokovana tekućim potrebama preduzetnika, a ne njegovim finansijskim poteškoćama. Sve to moglo bi omogućiti i otvaranje velikog investicionog ciklusa u Srpskoj.

- Pregovaramo jednu posebnu liniju sa garantovanom kamatom i dužim rokom otplate, čija će namjena biti samo za tehnološki razvoj, odnosno nabavku mašina, opreme i izgradnju objekata za proizvodnju - istakao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca.

I upravo bi Garantni fond trebalo da bude važna podrška preduzećima, kojima će zbog veličine kredita i dužine otplate, biti potrebno pojačanje kolaterala, kaže Trivić. U Privrednoj komori ističu da bi predložene izmjene mogle pozitivno da utiču na razvoj, pogotovo malih i srednjih preduzeća, ali da analize projekata koje kandiduju moraju da budu detaljne.

- Moramo znati da pogotovo mala i srednja preduzeća imaju ograničenja kada su u pitanju kolaterali koje traže komercijalne banke, stoga ne mogu da apliciraju da ispune sve smjernice i procedure koje zahtjevaju komercijalne banke. S druge strane njihovi bonitet odnosno finansijski pokazatelji su takvi da najčešće nisu dovoljni za pokriće dobrih projekata. Ovo možemo posmatrati kao nešto što može da da novi vjetar u leđa razvoju privrede - poručio je Aleksandar Ljuboja, iz Privredne komore Republike Srpske.

Garantni fond osnovan je 2010. godine, da bi olakšao dobijanje kredita privredi. Do sada je izdao garancije za više od 100 miliona maraka kredita.