latinica  ћирилица
03/12/2019 |  09:12 | Autor: SRNA

Đurić: Umjesto priče o "energetskoj velikoj Albaniji", Priština da ispuni obaveze

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Priština, umjesto priče o "energetskoj velikoj Albaniji", koja nikada neće postojati, treba da se okrene ispunjavanju preuzetih obaveza i formira zajednicu srpskih opština, koju je potpisala prije 2.415 dana.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

Đurić je, povodom potpisivanja sporazuma "Kosovske elektromreže" sa operatorom prenosnog sistema Albanije o uspostavljanju "kosovskog energetskog regulatornog bloka" u Tirani, poručio da "energetska velika Albanija" postoji samo u fašističkim snovima pojedinih političara u Prištini.

Kako je istakao, Srbija je vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojeno dokaza.

- Angažmanom "Elektromreža Srbije", "Elektroprivrede Srbije" i resorno nadležnih institucija prethodnih godina sprečavano je i spriječeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi dio naše mreže na Kosovu i Metohiji u Evropskoj mreži operatora prenosnih sistema električne energije, a najave stvaranja "energetske velike Albanije" otkrivaju pravo šovinističko lice prištinske politike - naveo je Đurić.

On je poručio da to nije sprovodivo na terenu i da međunarodna zajednica to mora zaustaviti prije nego što proizvede posljedice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Priština je saopštila da se potpisivanjem sporazuma u Tirani otvara put odvajanju od "Elektromreže Srbije", a da početkom njegove primjene u aprilu 2020. godine "Kosovske elektromreže" postaju dio Regulatornog bloka sa operatorom prenosnog sistema Albanije.

"Kosovske elektromreže" navele su da je sporazum potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije.