latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:23 | Autor: SRNA

Pilot kriv za nesreću na Šeremetjevu

Rusija je završila istragu o avionskoj nesreći na moskovskom aerodormu Šeremetjevo u maju, kada je poginula 41 osoba, i planira da formalno optuži pilota za nemar sa fatalnim ishodom, piše list Komersant.

Neimenovani izvor iz Ruske istražne komisije rekao je listu da su istražioci optužili pilota Denisa Evdokimova iako još nisu stigli zaključci Međudržavne komisije za avijaciju.

Evdokimov odbacuje optužbe, izjavila je njegov advokat Natalija Mitusova i dodala da je odbačen zahtjev odbrane da se obavi nezavisna istraga o incidentu.

Aeroflotov avion "suhoj superdžet 100" 5. maja se zapalio poslije tvrdog prinudnog slijetanja na aerodromu Šeremetjevo. Televizija je prikazala da je letjelica odskočila nekoliko puta od asfalta prije nego što se njen zadnji kraj zapalio.

Mnogi od 73 putnika i pet članova posade spasli su se korištenjem bočnih tobogana za vanredne situacije, koji su se naduvali poslije grubog slijetanja.

Svetlana Petrenko, zvanični predstavnik Istražne komisije, rekla je u oktobru da je Evdokimov prekršio utvrđena pravila, izvijestio je list Komsomolskaja pravda.

Ona je rekla da je Evdokimov svojim potezima izazvao uništenje i izbijanje požara, što je rezultovalo pogibijom 40 putnika i jednog člana posade.