latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:31 ⇒ 11:22 | Autor: sputniknews.com

Lukašenko svečano dočekan ispred Palate Srbija (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas ispred Palate Srbije svečani doček za predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.
Lukašenko i Vučić (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav) -
Lukašenko i Vučić (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

Srbija i Bjelorusija posljednjih godina obilježavaju snažan razvoj ekonomske saradnje i trgovinske razmjene.

U godini jubileja 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Minska, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije, himne dvije zemlje i plotune u čast gosta iz Bjelorusije, uslijediće razgovor dvojice predsjednika u četiri oka, a potom i plenarni susret delegacija Srbije i Bjelorusije.

Nakon tog sastanka slijedi ceremonija razmjene potpisanih šest bilateralnih dokumenata i obraćanje medijima Vučića i Lukašenka, koji boravi u petoj zvaničnoj posjeti Beogradu.

U delegaciji Bjelorusije su i ministri inostranih poslova te zemlje Vladimir Makej i minitsar pravde Oleg Sliževski.

Takođe, u Palati Srbije, danas PKS u saradnji sa Bjeloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Bjelorusije u Beogradu organizuje poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dvije zemlje.

Prema vrijednosti izvoza Bjelorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrijednosti uvoza na 37. mjestu.

Lukašenko je juče popodne stigao u Beograd, gdje ga je na aerodromu "Nikola Tesla", uz pogaču i so, dočekao predsjednik Srbije.

- Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije - naveo je Vučić na svom zvaničnom instagram profilu "budućnostsrbijeav", uz fotografije dočeka.

      View this post on Instagram

"Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije!" - predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je u zvaničnu posetu Republici Srbiji.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 2, 2019 at 6:41am PST

Zatim su Vučić i Lukašenko, jedini predsjednik koji je u Beograd došao i za vrijeme bombardovanja, položili vijence na Spomen groblju oslobodalica Begrada i Spomenik crvenoarmejcu.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko položili su vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 2, 2019 at 7:49am PST