latinica  ћирилица
03/12/2019 |  11:20 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Vučić Lukašenku: Nikada nećemo zaboraviti posjetu 1999. (FOTO/VIDEO)

Predsjednici Srbije i Bjelorusije Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko poručili su danas da su Srbija i Bjelorusija prijateljske zemlje.
Lukašenko i Vučić - Foto: Screenshot
Lukašenko i VučićFoto: Screenshot

Vučić je zahvalio bjeloruskom predsjedniku što je Minsk uvijek bio uz Beograd, i što nikada nije glasao protiv interesa Srbije.

Lukašenko je poručio da Bjelorusija ne mijenja stav o integritetu i suverenitetu Srbije i da će pružati podršku Beogradu na različitim međunarodnim terenima.

      View this post on Instagram

"Ova poseta predsednika Lukašenka biće značajna injekcija, značajan podsticaj za razvoj naših bilateralnih i ekonomskih odnosa, pošto su nam politički odnosi izuzetno dobri. Hvala Vam na ljubavi, požrtvovanosti, posvećenosti koju pokazujete u svom odnosu prema Republici Srbiji. Belorusija uvek može da računa na podršku Srbije. Nadam se da će ove posete biti češće i da ćemo uspeti da pronađemo puteve saradnje i siguran sam da će tako rezultati biti sve bolji." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 3, 2019 at 3:29am PST

Vučić je istakao da se nikada nije dogodilo da Bjelorusija glasa protiv Srbije.

- Lukašenko je veliki prijatelj Srbije, jedini svjetski lider koji je 1999. došao u Beograd da podrži našu zemlju, kada je bila napadnuta od 19 NATO zemalja - rekao je Vučić.

Istakao je da su Srbija i Bjelorusija istinski prijateljske zemlje.

Vučić je rekao i da je sa Lukašenkom imao plodonosne razgovore u svim sferama.

- Dotakli smo se unapređenja, veće trgovinske razmjene, vojnotehničke saradnje. Mnogo toga sam mogao da naučim od Bjelorusije o formiranju moderne vojske, ali i u drugim pitanjima - rekao je Vučić.

Podsjećamo, predsjednik Srbije priredio je danas ispred Palate Srbije svečani doček za predsjednika Bjelorusije.

U godini jubileja 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Minska, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije, himne dvije zemlje i plotune u čast gosta iz Bjelorusije, uslijedio je razgovor dvojice predsjednika u četiri oka, a potom i plenarni susret delegacija Srbije i Bjelorusije.

      View this post on Instagram

Ceremonija razmene poklona dvojice predsednika.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 3, 2019 at 2:32am PST

Predsjednik Srbije je na Tviteru objavio da je predsjednik Bjelorusije jedini svjetski lider koji je u trenutku kada je Srbiji bilo teško, došao i želio da pokaže koliko voli srpski narod.

Nakon sastanka dvojice predsjednika, uslijedila je ceremonija razmjene potpisanih šest bilateralnih dokumenata i obraćanje medijima Vučića i Lukašenka, koji boravi u petoj zvaničnoj posjeti Beogradu.

U delegaciji Bjelorusije su i ministri inostranih poslova te zemlje Vladimir Makej i ministar pravde Oleg Sliževski.

Prema vrijednosti izvoza, Bjelorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrijednosti uvoza na 37. mjestu.

Lukašenko je juče popodne stigao u Beograd, gdje ga je na aerodromu "Nikola Tesla", uz pogaču i so, dočekao predsjednik Srbije.

- Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije - naveo je Vučić na svom zvaničnom instagram profilu "budućnostsrbijeav", uz fotografije dočeka.

      View this post on Instagram

"Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije!" - predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je u zvaničnu posetu Republici Srbiji.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 2, 2019 at 6:41am PST

Zatim su Vučić i Lukašenko, jedini predsjednik koji je u Beograd došao i za vrijeme bombardovanja, položili vijence na Spomen groblju oslobodalica Begrada i Spomenik crvenoarmejcu.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko položili su vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 2, 2019 at 7:49am PST

Izor: RTRS/RTS