latinica  ћирилица
03/12/2019 |  12:27 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Udruženju "Četiri plus" donirane lektire

Pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković uručila je danas predstavnicima Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" iz Banjaluke 184 knjige školske lektire koje je Ministarstvo prosvjete i kulture otkupilo tokom kampanje "Čitajmo zajedno".
Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković - Foto: SRNA
Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja ĐakovićFoto: SRNA

Đakovićeva je rekla novinarima da Ministarstvo prosvjete i kulture već treću godinu, u saradnji sa Zavodom za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava Istočno Sarajevo, realizuje ovu kampanju čiji je cilj da podstakne građane Srpske na kupovinu naslova domaće produkcije i najboljih izdanja za djecu i izdanja "Zlatne sove".

Đakovićeva je podsjetila da se ova aktivnost Ministarstva prosvjete i kulture provodi u mjesecu knjige - oktobru i da je riječ o kreativno osmišljenom otkupu knjiga.

- Suština kampanje je da se za svaku uloženu KM građana u kupovinu bilo kog naslova iz edicije "Zlatna sova" ili školske lektire Ministarstvo prosvjete obavezuje da će uložiti isto toliko u njihov otkup i pokloniti bibliotekama u nerazvijenim opštinama - pojasnila je Đakovićeva.

Ona je dodala da Ministarstvo osim što ovim knjigama snabdijeva biblioteke sa skromnim bibliotečkim fondom, od ove godine ima i dodatnu aktivnost da se dio knjiga školske lektire pokloni Udruženju "Četiri plus", što je u skladu i sa populacionim politikama Vlade Srpske.

- Ove godine smo dio otkupljenih knjiga tokom kampanje poklonili Udruženju građana "Četiri plus" jer smatramo da bi to moglo olakšati nekim korisnicima ili članovima ovog udruženja širom Republike potrebe za lektirskim izdanjima -  rekla je Đakovićeva.

Ona je dodala da će dio knjiga koji je namijenjen bibliotekama sa skromnim bibliotečkim fondom, biti doniran biblioteci koja u osnivanju u Stanarima.

- Iskreno se nadam da će ovi naslovi zaista obradovati sve školarce iz višečlanih porodica i da će im služiti u daljem školovanju i obrazovanju, tu su prije svega naši klasici kao što su Ivo Andrić, Bora Stanković, Јovan Dučić, ali isto tako imamo i naše savremenike poput Ranka Pavlovića, Berislava Blagojevića i druge - rekla je Đakovićeva.

Ona je dodala da je kroz analizu za potrebe izrade Strategije razvoja kulture Republike Srpske ustanovljeno da 42 odsto građana Srpske nikada ne kupuje knjige, da se veličina ličnih biblioteka kreće od jedne do 25 knjiga i da čak osam odsto građana nema nijednu jedinu knjigu kod kuće.

Đakovićevca kaže da je kampanjom "Čitajmo zajedno" postignuto više različitih ciljeva, a prije svega podstaknuti su građani Srpske da kupuju knjige, snabdijevaju se biblioteke skromnih bibliotečkih fondova, podstiče se domaća produkcija i popularizuju se savremeni autori.

Ona je rekla da će Ministarstvo prosvjete i kuture Srpske ovu već tradicionalnu kampanju nastaviti i ubuduće.

Đakovićeva je podsjetila da su ove godine kroz kampanju "Čitajmo zajedno" građani Srpske u oktobru kupili ukupno 274 knjige, odnosno 118 naslova.

Ona je napomenula da je u toku redovni otkup knjiga koji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sprovodi bijenalno, te da izdavači registrovani u Republici Srpskoj imaju priliku dostaviti izdanja koja su objavljivali u 2017. i 2018. godini.

Predstavnik Udruženja "Četiri plus" Margita Deležan zahvalila je resornom ministarstvu i Zavodu za udžbenike na donaciji lektira koje će im dobro doći u daljem školovanju.

Ona je rekla da je na ovaj način obogaćen i knjižni fond Udruženja, te da će se djeca na taj način više družiti.

Vladimir Gajić iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo što je Zavod i ove godine u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture realizovalo kampanju "Čitajmo zajedno", što je bilo uspješno kao i prethodnih godina.

Gajić je rekao da su se u prikupljanju školske lektire za škole u ruralnim dijelovima banjalučke regije uključile i pojedine organizacije i preduzeća, te da je u toku popust od 20 odsto za kupovinu knjiga za sva preduzeća, organizacije i ustanove koji traje do kraja decembra.