latinica  ћирилица
03/12/2019 |  14:42 | Autor: SRNA

Dogovorena izgradnja sportske dvorane u OŠ "Branko Radičević"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić dogovorili su danas sa rukovodstvom Osnovne škole "Branko Radičević" u Banjaluci izgradnju sportske dvorane i pokrenuli projekat izgradnje petorazredne područne škole na području mjesne zajednice Ada, čime bi se rasteretila ova škola.
OŠ Branko Radičević (Foto: www.banjaluka.rs.ba) -
OŠ Branko Radičević (Foto: www.banjaluka.rs.ba)

Trivićeva je naglasila da to Ministarstvo u narednoj godini planira investicije u izgradnju i rekonstruklcije škola i školskih dvorana, a posebno će apostrofirati važnost fizičkog obrazovanja i zdravlje djece kroz izgradnju dvorana.

- Osnovna škola "Branko Radičević" je najveća i najbrojnija škola u Srpskoj i nema adekvatnu školsku dvoranu koja bi zadovoljila potrebe njenih nižih razreda. Time ćemo, nakon izradnje novih učionica u ovoj školi završiti jednu cjelinu - rekla je Trivićeva.

Radojičić je pojasnio da je Grad uradio projekat za izgradnju dvorane, kao i regulacioni plan, te su prijedlogom budžeta obezbijeđena sredstva za narednu godinu od 800.000 KM i da se može pokrenuti javna nabavka za izvođača radova.

- Predlažemo da dvorana bude javnog karaktera, da to bude nova sportska dvorana Starčevica, primarno na raspolaganju školi, ali i da bude u sistemu javnih dvorana u svim ostalim terminima i na raspolaganju klubovima i sportistima, jer za tim postoji potreba - pojasnio je Radojičić.

On je dodao da se očekuje da dvorana bude završena godinu dana nakon uspješno provedene javne nabake i uvođenja izvođača u radove.

Govoreći o izgradnji petorazredne područne škole na području mjesne zajednice Ada, Radojičić je naveo da je riječ o naselju koje brzo raste, te se očekuje i porast broja đaka.

- Dali smo nalog za projektovanje na lokaciji koja je predviđena regulacionim planom, a sada treba napraviti procjenu upisnog područja, broja đaka - dodao je Radojičić.

On je naveo da bi u idućoj školskoj godini moglo početi kopanje temelja.

Vršilac dužnosti direktora Osnovne škole "Branko Radičević" u Banjaluci Nataša Zrnić rekla je da su danas dogovoreni detalji izgradnje nove fiskulturne sale čime bi se riješio dugogodišnji problem realizacije časova fizičkog vaspitanja i pri čemu bi svi učenici imali pristup fiskulturnoj sali.

- Razgovarali smo i o mogućnosti izgradnje petorazredne područne škole na području mjesne zajednice Ada čime bi se rasteretila OŠ "Branko Radojičić" i osigurao optimalan broj učenika u odjeljenjima - dodala je Zrnićeva.

Prema njenim riječima, ova najveća škola u Srpskoj broji 1.814 učenika, razvrstanih u 71 odjeljenje i nastava se odvija u dvije smjene.