latinica  ћирилица
03/12/2019 |  16:00 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

Republika Srpska i NR Kina realizuju zajedničke projekte (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, u okviru posjete Narodnoj Republici Kini, danas je, u više odvojenih susreta, razgovarao sa predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering /AVIK/, predstavnicima Vlade Pekinga, kao i sa predstavnicima kineske kompanije za razvoj aero-tehnologija /KATIK/.

Sa predstavnicima kompanije AVIK, koju je predvodio predsjednik uprave kompanije Suo Šuhe razgovarano je o unapređenju saradnje i realizaciji zajedničkih projekata.

- Sutra imamo razgovor u Nacionalnoj banci Kine oko finansiranja uslova za finansiranje HE Bistrica i poslije toga imamo nastavak razgovora u kompanijama Avik gdje potpisujemo memorandum - rekao je Višković.

Sastanak sa predstavnicima kompanije AVIK (Foto: Vlada Srpske)

Tokom sastanka, razmatrane su konkretne aktivnosti i mjere sa kineskim partnerima na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti energetike, posebno kada je riječ o izgradnji hidroelektrana na pritokama Drine, kao i o partnerstvu u izgradnji fabrike cijevi u Foči i fabrike cementa u Ugljeviku, saopšteno jz Vlade Srpske.

- Sutra očekujemo da parafiramo i prvi sporazum oko izgradnje tri hidrocentrale na Rijecu Bistrici, to je sada preko 45 megavata vrijednosti oko 90 miliona vera, ključ u ruke. Isto tako kao paket toj izgradnji razgovarali smo i o fabrici metalnih cijevi velikog profila koja bi se gradila u Foči - kaže Višković.

Delegacija Vlade Srpske u Kini (Foto: Vlada Srpske)

Višković je na sastanku sa predstvanicima Vlade Pekinga predstavio potencijale Republike Srpske u oblastima poljoprivrede, turizma i obrazovanja, a bilo je riječi i o usvajanju dobrih praksi po pitanju unapređenja poslovnog ambijenta.

Sastanak sa predstavnicima Vlade Pekinga (Foto: Vlada Srpske)

- Predložili smo kineskim partnerima i naše nalazište kvarcnog pijeska koje se nalazi u okolini Bratunca i moguću izfradnju fabrike stakla u Podrinju. Tu treba isto da seb uradi projektno tehnička dokumentacija. Predložili smo saradnju i sa vazduhoplovnim zavodom Orao i sa Kosmosom, gdje će naši kineski partneri da dođu naredne godine da snime stanje - naglasio je on.

Sa predstavnicima kineske kompanije za razvoj aero-tehnologija razgovarano je o saradnji u oblasti razvoja avio-saobraćaja i infrastrukture.

Sastanak sa predstavnicima kompanije AVIK (Foto: Vlada Srpske)

Današnjim sastancima, prisustvovali su ministar enegretike i rudarstva Petar Đokić i direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović.

Sastanak sa predstavnicima kompanije KATIK (Foto: Vlada Srpske)

Povezane vijesti:

Višković: U Srpsku stiže jedna od najvećih kineskih kompanija (AUDIO)