latinica  ћирилица
03/12/2019 |  17:16 ⇒ 17:32 | Autor: SRNA

Šubara: Artiljerija sa Bjelimića bila okrenuta prema Kalinoviku

Komandir jedne od haubica Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Mujo Šubara izjavio je danas da su se od maja do jula 1995. godine na području Bjelimića nalazila jaka artiljerijska oružja koja su bila okrenuta prema položajima Vojske Republike Srpske i Kalinoviku.
Ramiz Dreković - Foto: RTRS
Ramiz DrekovićFoto: RTRS

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH je u nastavku suđenja generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. rekao da su dvije haubice, dva raketna bacača koja su prenesena iz Hadžića i jedan ZIS, artiljerijsko oružje sa manjim dometom, bile raspoređene na kratkoj liniji od par kilometara.

Svjedok je rekao da ga je na Bjelimiće, gdje je bilo istureno komandno mjesto Bjelimičke brigade, kojom je komandovao Hamza Ajanović, uputio komandant artiljerije Četvrtog korpusa Edib Čajić.

- Јa sam bio komandir na haubici od 122 milimetra, čiji krajnji domet je bio oko 17 kilometara, dok je linija razdvajanja sa Vojskom Republike Srpske, koja je išla nekom rijekom, iznosila između šest i sedam kilometara - naveo je Šubara.

On je rekao da nisu znali gdje su dejstvovali jer su samo dobijali koordinaciju i numeraciju ciljeva preko 10 kilometara, dodajući da se ne sjeća da li je dobio naredbu da dejstvuje po Kalinoviku.

Tužilac Milanko Kajganić podsjetio je svjedoka na iskaz koji je dao Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ 2016. godine u kojem je naveo da su dobijali naredbu da dejstvuju po Kalinoviku i Treskavici, a da su, dok je on bio na tom položaju, dejstvovali samo po Kalinoviku.

Šubara je danas rekao da se toga ne sjeća.

Tokom svjedočenja rekao je da su dejstvovali po potrebi iskazanoj iz komande i u zavisnosti od raspoloživosti municije koja je bila "brojčano škrta".

- Nikada je nismo imali ni za potrebe Armije, a kamoli za razbacivanje - rekao je Šubara, dodajući da se ne sjeća koja oznaka je bila na municiji.

Svjedok je objasnio da je na isturenom komandnom odjeljenju svakodnevno referisao o potrebama posade i njihovim aktivnostima, dodajući da je iznad tog komandnog odjeljenja bila komanda mješovitog diviziona MAD-a, kojim je komandovao Edib Čajić.

Šubara je rekao da je divizion bio dio Četvrtog korpusa, kojim je komandovao Ramiz Dreković.

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. decembar.