latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:22 ⇒ 21:13 | Autor: sputniknews.com

Vašington obećava: Sa sirijskom naftom ćemo raditi šta hoćemo

SAD su preuzele kontrolu nad sirijskim naftnim poljima i sada sa naftom mogu da rade sve što žele, izjavio je američki lider Donald Tramp nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Јensom Stoltenbergom na samitu Alijanse u Londonu.

- DAEŠ je pokušavao da sačuva kontrolu nad naftom, a sada je u potpunosti mi kontrolišemo. Otvoreno govoreći, (po tom pitanju) mi imamo značajnu podršku velikog broja različitih ljudi. Јedini naši vojnici koji ostaju na toj teritoriji su oni koji čuvaju naftu. Mi kontrolišemo naftu i mi možemo da radimo sa njom sve što hoćemo - rekao je Tramp.

Američki lider je u oktobru povodom povlačenja američkih vojnika sa sjevera Sirije, gde turska vojska izvodi operaciju, izjavio da Vašington namjerava da sačuva kontrolu nad naftnim poljima na sjeveroistoku te zemlje.

Oko 90 odsto sirijske nafte nalazi se na istočnoj obali reke Eufrat, gdje se ranije nalazilo uporište terorističke organizacije DAEŠ. Ta teritorija je danas pod kontrolom kurdskih Sirijskih demokratskih snaga, koje su saveznik SAD.