latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:32 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Mektić (ne)spreman za ISIL-ovce

Mada već duže od godinu i po traju navodne pripreme za prihvat bivših pripadnika ISIL-a iz BiH, koji su ratovali u Siriji i Iraku, kao i njihovih porodica, ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić danas tvrdi, da BiH nije spremna za njihov prihvat.

Zaboravljajući na svoju ulogu i ranije izjave, kako je BiH prema međunarodnim konvencijama obavezna da ih prihvati, krivicu usmjerava prema Predsjedništvu, koje je krajem prošle sedmice donijelo Odluku o prihvatu 24 žena i djece iz sirijskih logora. Analitičari odgovaraju - to se od Mektića i moglo očekivati.

Poput migrantske krize! Dok su kolone pridošlica zaobilazile bh. vrleti ministar bezbjednosti Dragan Mektić hvalisao se kako je BiH za prihvat spremna! No kada su rutu promijenili i zagazili na bh. tlo – kriza je eskalirala! I već drugu zimu bez konkretnijeg rješenja!

Kada su radikalizovani bh. državljani odlazili na sirijsko ratište, tamo činili najgnuisnije zločine i u epizodnim video-porukama matici slali brutalne prijeteće poruke, Mektić je predvodio kolonu sarajevskih "glasnogovornika" koja se svojski trudila da prikrije i minimizira sve izgledniji bezbjednosni problem njihovog povratka. Oštro kritikovao komšijske i evropske zvaničnike zbog izjava da je BiH "leglo terorizma", "rasadnik ekstremizma", "tempirana bomba"...

I opet je BiH bila "spremna" moguće povratnike da prihvati. Bar tako je tvrdio Mektić! Zajedno sa kolegama u Savjetu ministara, početkom prošle godine, formirao im i Koordinaciono tijelo za "dobrodošlicu"!

No, kada prema najavama, već u subotu, na sarajevski aerodrom sleti letjelica sa 24 žena i djece, "dobrodošlicu” po svemu sudeći, neće imati ko da im "zaželi". Koordinaciono tijelo "formirano", ali samo na papiru. Od prihvatnog centra za porodice džihadista, tek medijski natpisi o potencijalnom karantinskom smještaju u blizini Mostara. I "iznenađeni" Dragan Mektić - nespreman! Opet!

- Kako kada izađe 30,40 osoba nema putnih isprava, kako da provjeravamo identitet, mi sad pripremamo nešto do subote što se može pripremiti, ali kažem ovo je totalno nepotrebno bilo da Predsjedništvo donese jednu takvu odluku - kaže Mektić.

Ne zna Mektić ni da li će u grupi "deportovanih" biti i devet, u propalom kalifatu zarobljenih bh. džihadista, čiji je "povratak" najavljivao još u oktobru, Јoš tada je "znao" kako je BiH prema međunarodnim konvencijama obavezna da preuzme svoje državljane. A sada zna samo da je Predsjedništvo "krivo" a odluka "neozbiljna"!

- Kada god se pojavi neki bezbjednosni izazov, imamo ministra koji kaže "ne znam". Ne znam rješenje za migrantsku krizu, ne znam, nisam upoznat za probleme povratka ratnika iz Sirije, ne znam rješenje za borbu protiv terorizma ne znam, ne znam i ne znam. I ministar "ne znam" kada ne zna, onda krivce traži u svim drugima pa i u članovima Predsjedništva - smatra Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Nisu sarajevski bezbjednjaci godinama "znali" ni koliko je džihadista iz BiH, ili sa pasošem BiH iz drugih država, otišlo put Sirije i Iraka. No njihov "posao" odrađivale su zapadne službe. Stotinjak ih je tamo poginulo. Blizu 100 terorista iz Sirije, već je u BiH. Na radaru stranih službi još oko 500 bh državljana, ali u Siriji. A na radaru bosanskohercegovačkih čak ni oni koji su mizerne jednogodišnje zatvorske kazne otplatili.

I od terorista već postali "turisti". Јer preventiva je u BiH nepoznanica. I programi resocijalizacije i deradikalizacije, upozoravaju bivši bezbjednjaci.

- Da osobe koje su označene kao osobe sklone izvršenju terorističkih djela, kako i na koji način da ta lica iskontrolišu u budućnosti to će biti veliki problem - tvrdi Zlatko Miletić, bivši pripadnih bezbjednosnih službi.

I nije samo problem što "dolaze" opasni ljudi. Јoš veći je što dolaze na "opasno" mjesto.

- BiH je opasno mjesto. Mjesto na kome su vrbovani, žrtvovani, poslani u Sriju da poginu. Mektić je zadnji čovjek koji o tome ima pravo išta progovoriti, dakle čovjek koji nije dozvolio da se istraže teroristički napadi u Zvorniku, u Rajlovcu,  da se ne rasvijetli pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srerbrenici, da se uopšte ne osvijetli kako je iz ove zemlje u tom mandatu otišlo 500 ili 600 ljudi - kaže DŽevad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

Sve "tempirane bombe" koje se iz poraženo0g kalifata vrate, dočekaće najmanje 22 paradžemata. I desetine vehabijskih zajednica iz kojih su na sirijsko ratište i otišli i iz kojih su u krvave terorističke pohode ranije kretali razni Čauševići, Omerovići, Ibrići, Јašarevići...Bar to bi trebalo da zna Mektić i "mektići".