latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:36 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Radnici gatačkog vodovoda i dalje nastavljaju generalni štrajk

Radnici gatačkog vodovoda i dalje nastavljaju generalni štrajk, sa održavanjem minimuma procesa rada.

O problematici Vodovoda raspravljalo se i na gatačkoj skupštini, ali čini se da konačnog rješenja, nema na pomolu.

Nakon iscrpne rasprave i izlaganja u skupštini, čini se da konačnog rješenja za gatački Vodovod još uvijek nema. Načelnik opštine i radnici ne slažu se oko trenutnog stanja u preduzeću, ali ni razloga zbog kojih se Vodvod našao u probelmu. Za radnike uzroci jasni i nagomilavani godinama, dok se nije došlo do kolapsa. Tvrde, nesavjesno se upravljalo preduzećem, a rješenjese nije tražilo na vrijeme. Sa druge strane za načelnika Radmilovića jedan od razloga za ovakvo stanje su loša naplata i nedovoljan angažamn radnika po tom pitanju.

- Poenta priče načelnika da je glavni krivac radnik. To nije istina, i dosadašnje funkcionisanje se održalo zahvaljujuući nama radnicima, ovako više ne može, priča se o divljim priključcima, da ne naplaćaujemo - kaže Nataša Andrić, radnik Vodovoda Gacko.

Menadžment opštine predložio je donio mjere za rješenje problema. Uplatiće 70 000 maraka za otpremnine za 8 radnika, odrediće komisiju koja će utvrditi dugovanja i potraživanja Vodovoda i raspisati konurs za imenovanje nove uprave i nadzornog obora, jer je dosadšnjima istekao mandat.

- Mora biti novi pravlinik o platama i sistematizaciji i potrebno je doći do onoga kako funskcionišu ostali Vodvodi - navodi Milan Radmilović, načelnik opštine Gacko.

O predloženim mejrama menadžmenta opštine predstavnici štrajkačkog odbora danas se nisu izjašnjavali. Upozanće radnike i donijeti odluku narednih dana. O njihovim zahtjevima i isplati plata koje im se duguju danas ni riječi.

- Ne možemo biti zadovoljni dok ne vidimo rješenje, vidjećemo u roku od sedam dana hoće li radnici pristati, vidjećemo šta će radnici reći - istakla je Sanela Ćećez, predsjednica sindikata Vodovoda Gacko.

Ni odbornici opozicije ne smatarju da će predložene mjere uprave dati bilo kakav dugoročni efekat. Upozoravaju da sličan scenario čeka i druga javna preduzeća čiji je osnivač opština Gacko.

- Niko danas nije pomenuo plate tih radnika, i šta će da rade, od čega da žive. Odgovorno tvrdim da političkih pritisaka nije bilo - tvrdi Vasilije Lažetić, odbronik SNSD-a Gacko.

Radnci Vodovoda stupili su generelani štrajk prije 14 dana,sa zahtejvima da im se ipsalte zaostale plate od juna mjeseca ove godine. Do danas isplaće su im samo dvije plate, a duguju im se još tri, kao i topli obroci za nekoliko prethodnih godina i regres.