latinica  ћирилица
04/12/2019 |  08:56 | Autor: SRNA

Drljača: Prepoznati značaj razvojnih agencija

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora "PREDA-PD" jedina je javna ustanova koja lokalnoj zajednici, ali i regiji, donosi novac iz eksternih izvora za razvojne projekte u svim strateškim sektorima, a iznos tog novca višestruko je veći od iznosa kojima se iz budžeta grada pokrivaju tekući troškovi i plate stalno zaposlenih.
Vršilac dužnosti direktora Agencije "PREDA-PD" Aleksandar Drljača - Foto: SRNA
Vršilac dužnosti direktora Agencije "PREDA-PD" Aleksandar DrljačaFoto: SRNA

- Zato se borimo i borićemo se na sve načine da se lokalnim razvojnim agencijama da značaj koji je nesumnjiv, a koji je često nedovoljno prepoznat, kako institucionalno, tako i među građanima - izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Agencije "PREDA-PD" Aleksandar Drljača.

Drljači će sutra u Banjaluci biti uručeno priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" koje se u okviru projekta "Put ka vrhu", pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i u realizaciji Univerziteta u Novom Sadu, RTV Vojvodine i kompanije "Medija invent" dodjeljuje od 2000, a u Srpskoj od 2016. godine, a kojim se Agencija "PREDA-PD" proglašava najboljom razvojnom agencijom u Republici Srpskoj.

- Zaposlenima u Agenciji odavno su vrata izvan lokalne zajednice širom otvorena i u svim projektima koje smo realizovali uvijek smo rado viđeni saradnici zbog svog ogromnog iskustva u pripremi projekatnih prijedloga i besprijekornoj realizaciji projekata. I inicijativa za ovu nagradu takođe je došla izvana - od predstavnika razvojnih agencija širom Srbije koji nose samo pozitivne utiske iz saradnje sa nama - naglasio je Drljača.

On kaže da očekuje da Agencija jednako bude uvažena i u vlastitoj lokalnoj zajednici i da što bolje bude shvaćena uloga razvojnih agencija, kako sada, tako i u narednim koracima evrointegracionih procesa kada će se otvarati i novi fondovi.

- Hrvatska je u prve dvije godine članstva u EU povukla svega 30 odsto raspoloživih sredstava. Sve institucije moraju se uključiti, podržati rad i afirmisati ogroman značaj razvojnih agencija da nam novac koji nam je na dohvat ruke ne bi propadao - dodao je Drljača.

Prema njegovim riječima, "PREDA-PD" je u protekle tri godine Prijedoru obezbijedila gotovo tri miliona KM kroz dvadesetak projekata, a činjenica da je grad osnivač Agencije i da je ona na gradskom budžetu donatorima garantuje stabilnost i sigurnost, te je često presudan uslov pri ocjenjivanju projekata i kao rezultat ima umnožavanje ulaganja.

- Izuzetno nas cijene svi sa kojima smo sarađivali, kojima smo bili gosti i kojima smo bili domaćini, a treba imati na umu da veliki projekti najčešće i uključuju veći broj subjekata, često iz više zemalja. Pozivaju nas da budemo profesionalno angažovani u njihovim sredinama zato što nemaju ljude koji ovaj veoma složeni posao mogu iznijeti i koji nisu ni u zajednici ni finansijski srazmjerno vrednovani - naveo je Drljača.

On je rekao da se tim više mora razvojnim agencijama poput "PREDE" adekvatno valorizovati rad.

- Ako neko misli da je ovdje nešto lako, brzo i jednostavno, neka se samo zapita da li je sam ikada ili koliko ljudi u svom okruženju poznaje da su ikada napisali, predali, dobili, realizovali i na kraju opravdali projekat od na primjer 1.000 KM. Uvriježeno je i pogrešno mišljenje da se dobijeni novac troši slobodno, a svi koji sarađuju sa međunarodnim donatorima znaju da izvještaji mogu padati zbog greške na drugoj decimali - poručio je Drljača.

Od kada je priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" ustanovljeno i za Republiku Srpsku, jedini laureat iz Prijedora do sada je bio Marko Pavić koji je 2016. godine proglašen najboljim gradonačelnikom.