latinica  ћирилица
04/12/2019 |  10:16 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Banjaluka: Otvorena Međunarodna konferencija "Forvard" (FOTO)

U Banskom dvoru u Banjaluci otvorena je Međunarodna konferencija "Forvard" posvećena digitalnoj transformaciji.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je jedan od strateških razvojnih ciljeva u Srpskoj digitalna transformacija.

- U ovome vidimo veliku razvojnu šansu. Konferencija je prilika da se razgovara o određenim rješenjima, odnosno kuda se kreće moderni svijet, šta znače moderna uprava i ekonomija i da vidimo koja je to oblast koja daje mogućnost za razvoj i dodatno zapošljavanje - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je 313 preduzeća u Srpskoj u sektoru informacionih tehnologija i da zapošljavaju 7.000 radnika, te da je evidentno da je ova privredna grana u usponu.

- Zemlje koje žele da budu moderne i organizovane moraju imati moderne tehnologije na kojima će bazirati i ekonomski rast. Srećna sam što Republika Srpska nastoji da uhvati korak sa razvijenim društima - dodala je Cvijanovićeva.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević naglasio je da Srpska aktivno radi na digitalnoj transformaciji.

- Ispred nas je svijetla budućnost ukoliko shvatimo da se digitalna transformacija ne može izbjeći. Ostaje samo pitanje kako da je prihvatimo i primijenimo, a trudićemo se da konferencija postane tradicionalana - rekao je Rajčević.

On je napomenuo da će na konferenciji biti riječi o različitim temama važnim za digitalnu transformaciju lokalnih zajednica, ali i o bitnim pitanjima koja su sadržana i u ekonomskim reformama i ekspozeu premijera Srpske Radovana Viškovića.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da nema oblasti života i rada u kojima nisu prisutne informacione tehnologije.

- Moramo da radimo na digitalnoj transformaciji u svim sferama od administracije do privrednih subjekata. U Strategiji razvoja Banjaluke jedan od ciljeva jeste razvoj pametnog grada, odnosno digitalnih platformi i tehnologija, a već radimo na nekim pojedinačnim projektima - napomenuo je Radojičić.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će biti održano više panela, među kojima i o digitalnoj transformaciji i njenom značaju za sektorski razvoj.

Na ovoj konferenciji govoriće se o informaciono-komunikacionim tehnologijama koje su među glavnim pokretačima razvoja, ali i digitalnoj transformaciji i konceptu "pametnih gradova".

Konferenciju organizuje Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Inovacioni centar Banjaluka.

Konferenciji je prisustvovala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Foto: RTRS