latinica  ћирилица
04/12/2019 |  12:39 | Autor: SRNA

Konkretni koraci Srpske i Srbije za saradnju u svim oblastima

Republike Srpska i Srbija imaju mnogo prostora za zajedničku privrednu saradnju u svim oblastima i u narednom periodu biće preduzeti konkretni koraci kako bi to bilo i ostvareno, istakli su danas u Banjaluci predstavnici resornih ministarstava Srpske i Srbije.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je novinarima da je cilj sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici nekoliko većih javnih preduzeća iz Republike Srpske i Srbije, da se nađe model saradnje kako bi bila poboljšana privredna aktivnost u Srpskoj, odnosno uspostavljena saradnja privrednih društava Srpske i Srbije.

"Tema je i saradnja u tekstilnoj oblasti, kao i drugim privrednim oblastima koje su zastupljene u Republici Srpskoj i Srbiji", naveo je Petričević, dodajući da se sastanak dvije delegacije održava u skladu sa sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije.

Državni sekretar Ministarstva privrede Srbije Dragan Stevanović podsjetio je da je u junu potpisan memorandum o privrednoj saradnji između Srbije i Srpske, dodavši da će predstavnici Srpske i Srbije razgovarati o definisanju konkretnih koraka i pravaca, kao i o tome kako jedni drugima da budu na usluzi u 2020. godini.

"To nije bila praksa do sada i pokušavamo da je mijenjamo i da uspostavimo nešto dobro", rekao je Stevanović.

On je dodao da Srbija ima velike i ozbiljne rezultate što je, kako je naveo, istakao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a to je nezapamćen rast ostvaren u trećem kvartalu ove godine, odnosno rast BDP-a više od pet procenata.

"Željni smo i voljni da sarađujemo sa Srpskom i razmjenjujemo iskustva, ali i da se kao matica odnosimo odgovrno prema braći u Srpskoj i našem narodu i svim građanim Srpske i da im svoje resurse stavimo na raspolaganje. Cilj nam je i da se zajedno razvijamo i da naše uspjehe dijelimo kao zajedničke", naglasio je Stevanović i izrazio očekivanje da će u narednoj godini biti dobrih rezultata.