latinica  ћирилица
04/12/2019 |  14:05 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

Košarac: Do kraja godine kompletiranje SM

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac očekuje da će sutra u ovom domu biti potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a do kraja godine i kompletiran sastav ove institucije.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Podsjećajući da je Komisija za pripremu izbora predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara u roku i po Poslovniku završila posao, Košarac je novinarima rekao da je ovaj posao trebalo da bude završen prije više od godinu dana, za šta je SNSD bio spreman.

On je uvjeren da će Tegeltija na sutrašnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma na argumentovan i jasan način iznijeti programski definisan plan rada, te da će uslijediti parlamentarna rasprava sa aspekta različitih političkih stavova, čiji će rezultat biti imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Vjerujem da će poslije potvrđivanja Tegeltija otvoriti dijalog sa političkim strukturama tradicionalne koalicije u Republici Srpskoj okupljene oko SNSD-a - SP, DNS i Ujedinjena Srpska - rekao je Košarac.

On očekuje da će na osnovu konačne odluke svake stranke biti dogovorena reprezentativnost Srpske, a da će tako biti i sa federalne strane iz koje dolaze bošnjački i hrvatski ministri.

Košarac je podsjetio da su lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali sporazum u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH u kojem su podijeljeni resori u Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, nakon što stranke dostave prijedloge za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara slijedi zakonska procedura njihove provjere.

- Očekujem do Nove godine kompletan Savjet ministara - zaključio je Košarac.

Na dnevnom redu sutrašnje hitne sjednice Predstavničkog doma, osim potvrđivanja imenovanja Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, jeste i formiranje stalnih komisija ovog doma.