latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:05 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Pozicija Moskve prema kosovskom pitanju ostaje nepromijenjena (VIDEO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da pozicija Rusije prema kosovskom pitanju ostaje nepromijenjena i da smatra da osnov za rješenje treba da bude Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN.
Vučić i Putin (foto: Sputnik / Olivera Ikodinović) -
Vučić i Putin (foto: Sputnik / Olivera Ikodinović)

- Rusija je spremna da podrži moguće konmpromisno rješenje kosovskog problema ako će biti postignuto između Beograda i Prištine, a mi ćemo naravno podržati poziciju Beograda - rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je istakao da su današnji razgovori bili korisni i sadržajni i ocijenio da će doprinijeti jačanju rusko-srpskog prijateljstva.

Putin je istakao da odnosi Srbije i Rusije imaju bogatu istoriju i da su se srpski i ruski narod zajedno borili protiv nacista.

U tom kontekstu Putin je podsjetio da se sljedeće godine obilježava 75 godina od velike pobjede u Drugom svjetskom ratu i rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio da 9. maja prisustvuje paradi koja će se tim povodom organizovati na Crvenom trgu u Moskvi.

Ruski predsjednik rekao je da je u stalnom kontaktu sa Vučićem.

Govoreći o ekonomskim aspektima saradnje, on je istakao da je obim trgovinske razmjene 2018. godine iznosio više od dvije milijarde dolara, kao i da su ruske investicije oko četiri milijarde dolara, pri čemu je ruska korporacija Gaspromnjeft uložila oko dvije milijarde dolara.

Napominjući da je Rusija vodeći isporučilac ruskog gasa, Putin je podsjetio da se Srbija priključila izgradnji gasovoda koji je kopneni produžetak "Turskog toka", a imaće protok oko 2,5 milijardi kubnih metara gasa, što će ojačati energetsku bezbjednost ne samo Srbije već cijelog regiona.

On je podsjetio i na saradnju u željezničkoj infrastrukturi i na to da se u tim okvirima stvara moderni dispečerski centar u Srbiji.

Putin je naveo da je Rusija spremna ne samo da isporučuje svoje avione, nego i da organizuje tehnički centar servisiranja u Srbiji.

Ruski predsjednik je naveo da su srpske kompanije aktivno predstavljene u ruskoj ekonomiji, a podsjetio je i da Rusija i Srbija razvijaju saradnju u vojnotehničkoj oblasti, kao i da u Nišu djeluje savremeni humanitarni rusko-srpski centar za pomoć u vanrednim situacijama.

Putin je istakao da Rusija podržava Srbiju u njenom opredjeljenju da ostane vojno neutralna.

On je istakao da je važan smjer rusko-srpskog partnerstva i saradnja u kulturnoj sferi i u tom kontekstu naveo da će do kraja godine biti završeni radovi na oltaru i centralnom dijelu Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, gdje uz rusku finansijsku pomoć ruski umjetnici izrađuju mozaik.

Povezane vijesti:

Putin sljedeće godine na otvaranju završnih radova Hrama Svetog Save

Beograd neće smanjivati saradnju sa Rusijom uprkos pritiscima