latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:47 ⇒ 15:51 | Autor: sputniknews.com

Putin sljedeće godine na otvaranju završnih radova Hrama Svetog Save

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je poslije sastanka s Vladimirom Putinom u Sočiju da će ruski predsjednik posjetiti Srbiju sljedeće godine, povodom okončanja radova na Hramu Svetog Save.
Hram Svetog Save na Vračaru (Foto:ekapija.com) -
Hram Svetog Save na Vračaru (Foto:ekapija.com)

- Nadam se da će sljedeće godine biti u Srbiji i zajedno sa nama otvoriti Hram Svetog Save, koji je jedan od najvećih i najvažnijih pravoslavnih svetinja na svijetu - rekao je predsjednik Srbije novinarima na konferenciji koju je održao sa ruskim predsjednik Vladimirom Putinom.

Vučić je u prvom dijelu zajedničke konferencije rekao da je pozvao predsednika Rusije u Beograd, kome je između ostalog zahvalio na podršci na brojnim poljima.

Predsjednik je rekao novinarima da je u Moskvu donio i pismo srpskog patrijarha Irineja i da je zahvalio Rusiji na podršci oko izgradnje tog veličanstvenog hrama na Vračaru.

Konferencija je bila prilika i da predsjednik Rusije kaže da će u Srbiju uskoro biti vraćena i najvrednija kulturna relikvija.

Vraćanje te 166. stranice jednog od najvećih dragulja srpskog kulturnog nasleđa — Miroslavljevog jevanđelja, pisanog u 12 vijeku, koja se čuva u Nacionalnoj biblioteci u San Peterburgu, biće vraćena na osnovu sporazuma Rusije i Srbije, potpisanog 19. oktobra u Beogradu tokom posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Povezane vijesti:

Pozicija Moskve prema kosovskom pitanju ostaje nepromijenjena (VIDEO)