latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:09 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Prijedor: Otvorena izložba učeničkih radova "Kreativna ćirilica"

Izložba radova učenika osnovnih škola pod nazivom "Kreativna ćirilica" otvorena je danas u Narodnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije" u Prijedoru.
"Kreativna ćirilica" u Narodnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije", Prijedor - Foto: SRNA
"Kreativna ćirilica" u Narodnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije", PrijedorFoto: SRNA

Izložba je dio projekta "Očuvanje i promocija ćiriličnog pisma kao kulturnog nasljeđa" u kojem su učestvovali učenici iz Prijedora, Banjaluke, Srbije, Hrvatske i Švajcarske.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš naveo je da su Gradska uprava i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržali projekat u okviru kojeg je priređena i ova izložba.

- Sretni smo zbog toga što smo danas domaćini Udruženju "Marko Polo", koje je i nosilac ovog projekta. Ovdje su kreacije naših učenika iz Prijedora, Banjaluke i Srbije. Nadam se da će i posjetioci uživati - rekao je Miljuš novinarima u Prijedoru i zahvalio ovom udruženju što radi na očuvanju ćirilice.

Predsjednik Udruženja "Marko Polo" iz Banjaluke Aleksandra Žutić rekla je da se projektom "Očuvanje i promocija ćiriličnog pisma kao kulturnog nasljeđa" želi naglasiti značaj koji ovo pismo ima za srpski narod.

- Zamisao je da krenemo od najmlađih - od učenika osnovnih i srednjih škola, koji su kroz svoje kreativne radove i krasnopis predstavili narodne umotvorine i ono šta za njih predstavlja ćirilica - navela je Žutićeva.

Izložba će u Prijedoru biti otvorena do petka, 6. decembra.