latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:24 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Novi projekti Republike Srpske i NR Kine; Potpisani brojni sporazumi

U okviru posjete Narodnoj Republici Kini, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik uprave Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering (AVIK) Suo Šuhe potpisali su danas, u Pekingu, sporazum o izgradnji HE Bistrica.

Takođe, u Pekingu su danas potpisani okvirni sporazumi o analizi projektno tehničke dokumentacije za izgradnju fabrike cementa u Ugljeviku i fabrike metalnih cijevi, koja bi se gradila u Foči, kao i memorandum o razumijevanju koji se odnosi na projekat razvoja i izgradnje aerodroma u Trebinju, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Premijer Višković danas se sastao i sa predstavnicima Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC) s kojima je razgovarao o finansiranju projekta izgradnje HE Bistrica, kao i o drugim projektima o kojima je razgovarano tokom boravka delegacije Vlade Republike Srpske u Narodnoj Republici Kini.

Današnjim sastancima i potpisivanjem navedenih dokumenata, završena je radna posjeta delegacije Vlade Republike Srpske Narodnoj Republici Kini.

Zajedno sa premijerom Viškovićem, u posjeti Narodnoj Republici Kini, boravili su ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.