latinica  ћирилица
04/12/2019 |  17:39 ⇒ 18:47 | Autor: SRNA

Sljedeće godine predstavništvo Srpske u Sloveniji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Republika Srpska naredne godine otvoriti predstavništvo Republike Srpske u Sloveniji.
Milorad Dodik sa predstavnicima Srba - Foto: SRNA
Milorad Dodik sa predstavnicima SrbaFoto: SRNA

Dodik se večeras u Ljubljani sastao sa predstavnicima Srba u Sloveniji i tom prilikom naglasio da je veoma važno da se organizuju srpska udruženja gdje god živi srpska dijaspora.

- Veoma je značajno da se osnivaju udruženja Srba, kao što je ovo u Ljubljani. Zadovoljstvo je vidjeti srpsku zajednicu da radi na očuvanju srpskog identiteta, srpskog jezika, pisma... Bez obzira gdje živite, nikada ne treba zaboraviti svoje porijeklo i svoje korjene - naglasio je Dodik.

On je rekao da treba graditi i hramove, jer je crkva jedan od najznačajnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta i ima veoma važnu ulogu u životu Srba.

- Treba da se okupljamo u crkvama, da obilježavamo svoje praznike i očuvamo svoj identitet. Crkva je uvijek uz nas i mi moramo biti uz Crkvu - istakao je Dodik, dodavši da nikada ne treba zaboraviti svoje duhovne, kulturne i nacionalne vrijednosti.

Predstavnici Srba u Sloveniji rekli su da su zadovoljni svojim položajem u Sloveniji te da, između ostalog, rade na uvođenju srpskog jezika kao dopunske nastave u osnovnim školama.

Oni su zahvalili srpskom članu Predsjedništva BiH na posjeti i izrazili zadovoljstvo najavom da će sljedeće godine biti otvoreno predstavništvo Srpske u Ljubljani.