latinica  ћирилица
04/12/2019 |  18:38 ⇒ 21:10 | Autor: SRNA

Ruska ambasada: Stavovi Upravnog odbora PIK-a pristrasni

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da ne podržava veliki dio ocjena i poruka u kominikeu koji je danas donio Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira, ocjenjujući da su njihovi stavovi pristrasni, da ne uzimaju u obzir stvarnu situaciju u BiH i da se otvoreno prećutkuju stvarni i aktuelni problemi.
Petar Ivancov - Foto: klix.ba
Petar IvancovFoto: klix.ba

- Dokumenat koji nismo podržali ne doprinosi unapređivanju unutrašnjeg političkog dijaloga u zemlji te procesa pomirenja. Suprotno, pristrasnost ovog kominikea, pogrešno tumačenje razloga i posljedica unutrašnjih političkih neslaganja još viša otežavaju sam po sebi komplikovan proces traženja načina osiguranja međuetničkog pomirenja - navodi se u saopštenju Ambasade Rusije.

Iz ruske Ambasade pozdravljaju konkretne korake radi što skorijeg završetka procesa formiranja Savjeta ministara.

Napominje se da je, nažalost, više od godinu dana od opštih izbora 2018. godine bilo uzalud izgubljeno na ovo isključivo tehničko pitanje, te da je očigledno da je vještačko uslovljavanje, koje nema nikakve veze sa suštinom tog procesa previše koštalo BiH, njene narode i državljane.

- Računamo da će toliko potrebne socijalne i ekonomske reforme za dobrobit društva biti nastavljene čim bude počeo da radi novi saziv Savjeta ministara - ističu iz Ambasade Rusije.

Ambasada Rusije u BiH poziva da se preduzmu dodatni napori radi formiranja vlasti u Federaciji BiH na temelju izražene volje naroda te u skladu sa njihovim ravnopravnim interesima.

- Žao nam je zbog selektivnog pristupa naših partnera prema poštovanju osnovnih temelja Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma. Ne možemo prihvatiti vještačku težnju ka centralizaciji i unitarizaciji BiH, što je u suprotnosti sa logikom Ustava i voljom naroda BiH - ističu iz ruske Ambasade.

Iz Ambasade Rusije u BiH ističu da ne postoji alternative dejtonskim postulatima ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta uz njihova široka ustavna ovlaštenja, kao i dijalogu, kompromisu i konsenzusu između njih.

- Upravo njihovo sprovođenje smatramo kao osnov za čvrsti mir, stabilnost te svestrani razvoj u BiH - dodaje se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade navode da ne smatraju kao problematične zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od 11. novembra.

- Očigledno je da parlament entiteta ima i pravo i obavezu da razmatra pitanja koja su značajna za Republiku Srpsku. Nažalost, naši partneri u Upravnom odboru nisu našli hrabrost da na pravi način kvalifikuju deklaraciju kongresa SDA od 14. septembra, smatrajući da je bolje da prećute taj antidejtonski čin, koji je zapravo izazvao takvu reakciju od Srpske - dodaje se u saopštenju.

Ruska Ambasada smatra da Upravni odbor PIK-a nije nadležan za razmatranje pitanja kao što su institucionalni aspekti spoljne ekonomske migracije.

- Nema sumnje da je kriza praćena hiljadama migranata, sa kojom se BiH suočava posljednjih nekoliko godina, vještački izazvana i vezana prije svega za odsustvo želje od EU da objektivno procijeni uzroke nastale situacije i predlaže realna rješenja za izlazak iz krize - dodaju iz ruske Ambasade.

Iz Ambasade Rusije ističu da su zabrinuti zbog ozbiljnih problema koje kriza stvara za lokalno stanovništvo.

- Smještaj u BiH ekonomskih migranata, kojim je EU već dozvolila da prođu kroz svoju teritoriju prije nego što su stigli na područje BiH, nije rješenje tog pitanja - dodaje se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ističu da ne dijele tezu o tome da BiH ima obavezu da snosi svoj dio tereta, uz napomenu da je konačna destinacija migranata zapadna Evropa, a ne BiH.

- Žalimo zbog toga da međunarodna zajednica u BiH iz godine u godinu prikazuje sve manje jedinstva po pitanjima implementacije Mirovnog sporazuma koji ostaje temelj koji nema alternativu za funkcionisanje BiH. Njegovo vještačko podmetanje uz druge, nametnute izvana i neprovjerene recepte je kontraproduktivno - dodaje se u saopštenju.

Povezane vijesti:

PIK: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

Dodik: Da li je Austrija ikada primila ijednog Srbina bez ličnih dokumenata!?