latinica  ћирилица
04/12/2019 |  18:54 ⇒ 19:14 | Autor: RTRS

Špirić: Biće potvrđeno imenovanje Tegeltije

Mislim da će sutra biti potvrđeno imenovanje Tegeltije i da će biti dostavljena imena kandidata za ministarska mjesta, rekao je za N1 zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Intervju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda i potpredsjednika SNSD-a Nikole Špirića za N1 prenosimo u cijelosti:

Danas su zasjedali Kolegijumi Predstavničkog doma Parlamenta BiH, sjednica Kolegijuma Doma naroda, kao i proširenog kolegijuma Predstavničkog doma.

Mogu govoriti o zasjedanju Kolegijuma Doma naroda. Dogovor je da održimo sjednicu 20. decembra na kojoj će biti potvrđeni stalne komisije i time bi Parlamentarna skupština bila zaokružena i mogla da radi u punom kapacitetu, i da radimo u interesu svih u BiH.

Sutra hitna sjednica Predstavničkog doma o imenovanju Tegeltije?

Mislim da će sutra biti potvrđeno imenovanje Tegeltije i da će biti dostavljena imena kandidata za ministarska mjesta. Ti bi rokovi trebali da se dese do katoličkog Božića.

Da li bi nešto mogli poći po zlu?

Јa bih da damo šansu optimizmu. Ne znam mogu li se pojaviti nova uslovljavanja, što bi bilo iracionalno. Mislim da neće biti formiranja Federalne vlade prije Savjeta ministara.

Ko bi, eventualno, moga uslovljavati?

- SNSD i Republika Srpska nisu ni ranije uslovljavali, mislimo da smo izgubili godinu dana. Ali u BiH nikada ne reci nikad. Ne znam kako će na ovo gledati federalni partneri. Mislim da ostale nivoe neće vezati za Savjet ministara. Stalno nam je da se što prije formira Savjet ministara i da se krene u reforme.

Da li su Dodik i SNSD nečim uslovljeni kako bi pristali na slanje Programa reformi?

SNSD može biti uslovljen sam voljom birača u Republici Srpskoj. Vlada Republike Srpske je formirana u decembru 2018. i onda smo čekali odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine da imenuje kandidata za Savjet ministara.

Da li je Program reformi "ANP sa drugim imenom"?

Zašto pričamo o dokumentu koji niko nije pročitao.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je pročitao Program reformi, kaže da je to ANP?

Trebamo izbjeći tu vrstu populizma. Јa sam za kompromis.

Dodik kaže da je poslao Program reformi opoziciji u entitetu, a opozicija kaže da nije?

Onda mu trebamo vjerovati. Ako Dodik kaže da je poslao - onda je poslao.

Zašto je ovaj dokument tajan?

Gubimo vrijeme na dokument koji niko nije pročitao. To je stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine i mi moramo poštovati odluku Predsjedništva.

Da li ste vi pročitali?

- Nisam, ali mi je Dodik rekao da to nije članstvo u NATO. Opozicija priča da jeste članstvo, a imamo izjavu svih članova Predsjedništva da to nije članstvo u NATO. Odluka o članstvu će se donositi kako je propisano u Ustavu Bosne i Hercegovine. Ali toliko ima negativne energije zbog tog kompromisa. Dajte ljudi da promovišemo kompromis. Mogu shvatiti nezadovoljstvo opozicije zato što više neće biti u vlasti.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je rekao da je slanje Programa reformi uslov Dodiku za skidanje sa crne liste SAD-a?

Ko ozbiljan drži do toga šta Mektić kaže.

Slično kaže i predsjednik PDP-a Branislav Borenović?

Dajte da pričamo o bitnim stvarima, a ne o stavovima opozicije. Mi se vodimo samo interesima birača iz Republike Srpske.

CIK je objavio vaš imovinski karton. Prošle godine ste zaradili 190.000 KM. Da li znate da ste milioner?

Ne znam jesam li milioner, sve piše u imovinskom kartonu. Misli da nisam.

Stan u Beču nije naveden u kartonu?

On se vodi na punoljetnom djetetu. I taj stan podliježe provjeri. Јa sam prošao golgotu zbog natpisa kuloara i poluštampe.

Izvor: N1