latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:25 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Digitalna transformacija - strateški cilj Srpske (FOTO/VIDEO)

Digitalna transformacija strateški je cilj i razvojna šansa Srpske, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sa prve Međunarodne konferencije "Forvard" u Banjaluci.
Međunarodna konferencija "Forvard" - Foto: RTRS
Međunarodna konferencija "Forvard"Foto: RTRS

Osnivanje IKT kompanija, poručeno je, mladima će omogućiti radna mjesta i veće plate, te ih zadržati u Republici Srpskoj. Konferenciju organizuju Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Inovacioni centar Banjaluka, uz podršku predsjednice i premijera Srpske.gitalna transformacija društva jedan je od strateških ciljeva Republike Srpske, obuhvaćen i ekonomskom reformom Vlade, navedeno je u ekspozeima predsjednice i premijera.

Informaciono – komunikacione tehnologije ključne su u savremenom društvu. Zbog toga je ova tema u fokusu prve Međunarodne konferencije "Forvard" u Banjaluci, poručio je ministar Srđan Rajčević.

- Cilj je da danas pošaljemo poruku iz Banjaluke i Republike Srpske da smo mi region, država koja aktivno radi na pitanju digitalne transformacije. Da smo se uključili u ove tokove i da ispred nas stoji svijetla budućnost - izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

U sektoru informacionih tehnologija, 313 preduzeća u Republici Srpskoj zapošljava 7.000 radnika - evidentno je da je ova privredna grana u usponu, kaže Cvijanovićeva. Ističe da je digitalna transformacija razvojna šansa Srpske, a konferencija prilika da se vide procesi u savremenom društvu i moderna rješenja za ekonomiju, upravu i administraciju.

Otvorena Međunarodna konferencija "Forvard" (Foto: RTRS)

- Zemlje koje žele da budu moderne i organizovane moraju imati moderne tehnologije na kojima će bazirati i ekonomski rast i bave se ovim pitanjem. Srećna sam što Republika Srpska nastoji da uhvati korak sa razvijenim društima - poručila je Cvijanovićeva.

Grad Banjaluka već je automatizovao Eko toplanu, a od 1. januara 2020. godine najavljuje pilot projekat elektronske građevinske dozvole,i brojna digitalizovana rješenja u upravi i administraciji, komunalnim preduzećima i saobraćaju. Razvoj "pametnog grada" jedan je od četiri strateška cilja Banjaluke, a izuzetna razvojna šansa je u osnivanju novog Naučnotehnološkog i informacionog parka - zone novih informacionih tehnologija i kreativnih industrija, koja će zadržati mlade, kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

- Imamo domaćih subjekata već dovoljno i želimo da ih privučemo još. To bi bilo atraktivno za domaću radnu snagu da ovdje ostanu, dobro zarađuju i rade za bilo koju kompaniju širom svijeta - naglasio je Radojičić.

Tokom dvodnevne konferencije, stručnjaci i privrednici iz zemlje i regiona, razgovaraju o praksama u digitalnoj ekonomiji, infrastrukturnim projektima, digitalnoj transformaciji srednjih i malih preduzeća i osnivanju pametnih gradova. Završni panel posvećen je pametnim rješenjima i građanima.

Otvorena Međunarodna konferencija "Forvard" (Foto: RTRS)

- S obzirom na to da pametna rješenja imaju svrhu da unaprijede proces poslovanja i uspostave dvosmjerni odnos komunikacije i rada, i da skrate potrebno vrijeme za rješavanje određenih aktivnosti za javnu upravu - rekao je direktor Inovacionog centra Banjaluka  Drago Gverić.

Na "Forvardu" učestvuje oko 300 delegata. Cilj je da konferencija postane tradicionalna i da što veći broj učesnika predstavi teme koje će poslužiti Vladi Republike Srpske kao jedna od smjernica u procesu digitalne transformacije.