latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:53 ⇒ 05/12/2019 | 07:45 | Autor: RTRS

Savjet ministara do kraja godine?

Hitna sjednica Predstavničkog doma BiH, na kojoj bi trebalo da bude potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, biće održana sutra, potvrđeno je nakon sjednice prvo tročlanog, a potom i proširenog Kolegijuma. Rukovodstvo tog Doma, ali i Doma naroda očekuje da će do kraja godine biti kompletiran i novi Savjet ministara.

Ekspoze je spreman. I imenovani predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija! Sutra će poslanicima da obrazlaže prioritete i pravce rada u mandatu, koje mu je povjerilo Predsjedništvo BiH.

- Očekujem da će sutra predsjedavajući iznijeti ekspoze i plan rada Savjeta ministara na jedan argumentovan način, utemeljen, sadržajan programski vrlo jasno definisan i vjerujem da ćemo iz aspekta različitih političkih stajališta imati parlamentarnu raspravu u Predstavničkom domu i da ćemo sutra potvrditi imenovanje Zorana Tegeltije u funkciji predsjedavjaućeg Savjeta ministara - poručio je Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

I potpredsjednik Nikola Špirić očekuje da će sutra biti potvrđeno imenovanje Tegeltije i da će biti dostavljena imena kandidata za Savjet ministara, a da bi eventualna uslovljavanja bila iracionalna. Predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića kompletiranje Savjeta ministara očekuje - do Nove godine!

- Očekujemo da će procesi ići u skladu sa predviđenim procedurama, dostava imena za ministre i zamjenike ministara, proceudre provjere koje će provesti CIK i SIPA, tako da do kraja ove godine očekujemo da ćemo biti u prilici da imenujemo kompletno Vijeće ministara BiH - poručio je Zvizdić.

Budu li dosljedni u parlamentarnoj sali, stavovima koje su partijski predstavnici iznijeli pred Komisijom za pripremu izbora Savjeta ministara, Tegeltija bi mogao da dobije ubjedljivu podršku - najmanje 30 od ukupno 42 bh. poslanika. U Komisiji, Tegeltiju su podržale, uz SNSD i Srpski blok, HDZ, SDA, SBB, Demokratska fronta i PDA. A iskristalisana parlamentarna opozicija, za sutrašnju sjednicu pripremila je, na komisiji već viđenu, "unakrsnu vatru".

- Ako sutra dobijemo odgovore na pitanja koja nismo dobili od gospodina Tegeltije na Komisiji za izbor Vijeća ministara sve je moguće. Mada ja mislim da je tu najmanje moguće da ćemo dobiti odgovore, prije svega na to kakav je njegov odnos prema NATO integracijama i šta je sadržaj dokumenta na osnovu koga se on nalazi sutra pred Parlamentom - izjavio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Budu li se, međutim, pridržavali Poslovnika o radu, o sadržaju "dokumenta" Program reformi poslanici ne bi trebalo ni da raspravljaju. Јer sva tri člana Predsjedništva na službenom su putu. A prema Poslovniku "u slučaju odsustva predlagača akta, o njemu se ne raspravlja. Osim, naravno, ako Dom ne odluči drugačije. Srpski "opozicionari", danas ćute! Iza njih je neuspio pokušaj, da obmanu javnost, zloupotrebe sjednicu Komisije i Tegeltijine tada izrečene jasne stavove o poštovanju institucija Srpske.

Da li će sutra Branislav Borenović opet čuti nešto što niko drugi neće, teško je odgovoriti. No da će, razočarani sve izglednijim gubitkom fotelja na bh. nivou, iskoristiti i posljednju šansu da ih što duže sačuvaju, sumnja i ne postoji.
A za novi Savjet ministara predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, ima prvi zadatak.

- Ono što će biti moja inicijativa, obzirom da će biti predstavnik hrvatskog naroda ponovo ministar finansija, da idemo sa prijedlogom proračuna. Zato bi dobro bilo da imamo i Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu svakako prije godine, jer znate da u ovoj fiskalnoj i kalendarskoj godini nismo uopšte konzumirali proračune nego smo donosili odluke o privremenom finansiranju - izjavio je Čović.

Dobije li Tegeltija očekivanu podršku, uslijediće konsultacije o sastavu kabineta i izboru ministara i zamjenika. Resori su već raspoređeni među "partnerima". Za 18. decembar najavljena redovna sjednica Doma. A sutra bi trebalo da bude potvrđen i sastav šest stalnih parlamentarnih komisija na osnovu prijedloga koje su svi poslanički klubovi ranije dostavili.