latinica  ћирилица
05/12/2019 |  10:03 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Fond solidarnosti uplatio sredstva za Ivanino liječenje

Nina Bjelogrlić, majka trogodišnje Ivane za čije je liječenje Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povrede djece u inostranstvu uplatio danas 295.250 evra zdravstvenoj ustanovi u Francuskoj, zahvalila je Fondu i istakla da je u akciji prikupljeno i 200.000 evra.
Ivana Bjelogrlić (foto:Mariana Regoje/RAS Srbija) -
Ivana Bjelogrlić (foto:Mariana Regoje/RAS Srbija)

Na konferenciji za novinare koju je organizovao Opštinski odbor Crvenog krsta Istočna Ilidža, koji je i pokrenuo akciju za prikupljanje pomoći za liječenje ove djevojčice, Bjelogrlićeva je rekla da je Fond danas uplatio 295.000 evra na račun klinike.

- Dobili smo svift račun, tako da se nadam da ćemo u toku dana uspjeti kontaktirati kliniku i doktora i da će Ivana već naredne sedmice biti smještena u ovu francusku zdravstvenu ustanovu - rekla je ona.

Prema njenim riječima, konzilijum koji je sastavio Fond solidarnosti prepoznao je da najveće šanse za liječenje Ivana ima u nekoj od klinika u inostranstvu, tako da su dali pozitivan odgovor, dok je Upravni odbor Fonda u veoma kratkom vremenu odobrio uplatu sredstava.

Ona je pojasnila da sredstva koja uplati Fond solidarnosti pokriva osnovno liječenje, te dodala da za eventualne komplikacije, dodatne operacije ili pretrage, kao i transfuzije, hemoterapije ili neke druge zahvate, sami moraju obezbijediti novac.

Govoreći o sredstvima koja su uplaćena u akciji Opštinskog odbora Crvenog krsta, Bjelogrlićeva je zahvalila svojim sugrađanima, ali i svim drugim u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu koju pomogli da se prikupi 200.000 KM.

- Naši prijatelji u Crvenom krstu pokrenuli su lavinu koja je nezaustavljiva, a na koju sam ja ponosna, jer je moja Ivana uspjela da izbriše granice i spoji sve dobre ljude, bez obzira na vjeru, naciju - rekla je majka bolesne djevojčice.

Ona je istakla da je Ivana, iako mala, svjesna svoje situacije, te dodala da se nada da će se njena kćerka jedinica igrati sa svojim vršnjacima u ovom periodu naredne godine.

Bjelogrlićeva je rekla da će sredstva koja ostanu od Ivaninog liječenja ići u humanitarne svrhe, za liječenje neke druge djece, kojih je, kako je rekla, nažalost mnogo.

Predsjednik Opštinskog odbora Crvenog krsta Istočna Ilidža Ranko Skakavac rekao je da će ova organizacija korigovati aktivnosti vezane za prikupljanje pomoći za Ivanino liječenje.

- Koncerti i neke druge aktivnosti koje su već dogovorene biće održani, ali će biti obustavljene one koje su tek u pripremnoj fazi - rekao je Skakavac, te dodao da će ova organizacija biti uz oboljelu djevojčicu sve do njenog izlječenja.

U septembru prošle godine Ivani je dijagnostikovan karcinom bubrega, nakon čega su u zdravstvenim ustanovama u Banjaluci i Beogradu uslijedili operacija, te hemio i terapija zračenjem, ali su najnoviji kontrolni pregledi pokazali da se bolest proširila.

Za liječenje na klinici "Gustav Rosi", klinika za dječiju onkologiju u Parizu, koja pruža najbolje šanse, potrebno je 250.000 evra.

Za novčanu pomoć za liječenje Ivane Bjelogrlić, jedinice Nine i Јelenka, otvoren je namjenski žiro-račun u Inteza Sanpaolo banci Sarajevo, broj 1541029988405703.