latinica  ћирилица
05/12/2019 |  10:11 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Hitna sjednica Predstavničkog doma o imenovanju Tegeltije

U Sarajevu se održava hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebalo da bude potvrđena kandidatura Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Tegeltija je poslanicima obrazložio ekspoze - prioritet i pravce rada u mandatu, koje mu je povjerilo Predsjedništvo BiH.

Nakon toga uslijedila je poslanička rasprava, a zatim i jednočasovna pauza kako bi poslanicima bio dostavljen ekspoze u pisanoj formi.

Rasprava je nastavljena poslije pauze. Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović ocijenio je ohrabrujućim ekspoze koji je iznio predsjedavajući Tegeltija.

Mehmedović je istakao da je na osnovu Tegeltijinih izjava stekao utisak da je više profesionalac nego političar, konstatujući da je uloga predsjedavajućeg Savjeta ministara u znatnoj mjeri i politička.

- Ako se 30 odsto ovoga ostvari, onda bi to bio veliki uspjeh i pomak u jačanju institucija BiH i njenog kredibiliteta na međunarodnom planu - rekao je on.

Sjednicu možete pratiti OVDЈE.

Na današnjoj hitnoj sjednici, prvi su se za riječ javili poslanici SBB-a Damir Arnaut i SDS-a Dragan Mektić koji su upozorili da sjednici ne prisustvuju članovi Predsjedništva BiH, koji su predložili Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara, što je poslovnička obaveza.

Govoreći o ekspozeu, predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović postavio je pitanje da li je trebalo godinu dana nakon opštih izbora čekati na formiranje vlasti.

- Kažete da ćemo u skladu sa evropskom direktivom mijenjati zakon o PDV-u. Recite konkretno da li hoćete da povećate PDV i jeste li spremni da razgovaramo o diferenciranoj stopi PDV-, o čemu pričamo 15 godina - jedno je od Magazinovićevih pitanja upućenih Tegeltiji.

Od predsjedavajućeg Savjeta ministara Magazinović očekuje i odgovor da li promovišući evropske standarde i vrijednosti pod tim smatra i ustavno organizovanje evropskih država gdje vrijedi građanski koncept jedan čovjek jedan glas.

- Prioriteti Evropske komisije - rekli ste da podržavate. Da li zato što je moderno podržavati ili stvarno, da li podržavate ukidanje veta u glasanju, uspostavljanje vrhovnog suda, supremaciju države - dodao je Magazinović.

Јedno od njegovih pitanja odnosi se i na migrantsku krizu - da li je Tegeltija došao da, kako kaže Magazinović, raspoređuje migrante po Federaciji BiH ili solidarno?