latinica  ћирилица
05/12/2019 |  11:59 ⇒ 12:06 | Autor: Večernje novosti

Beograd: Izložba radova iz kolekcije Petrović

U Galeriji ‘73 beogradska publika od danas može da pogleda radove kolekcije Petrović.

Pred ljubiteljima umjetnosti nalaze se eksponati muzejske vrijednosti, koji su inače u posjedu privatnih kolekcija. 

Na izložbi je predstavljen izbor radova 23 umjetnika: Milana Blanuše, Božidara Damjanovskog, Vladimira Dunjića, Bore Iljovskog, Ljubodraga Јankovića Јaleta, Ratka Lalića, Aleksandra Lukovića Lukijana , Marine Nakiđenović. Milije Nešića, Predraga – Peđe Neškovića, Dušana Otaševića, Ljube Popovića, Јovana Rakidžića, Kemala Ramujkića, Miodraga - Dragana Rogića, Rade Selaković, Јovana Sivačkog, Mladena Srbinovića, Voja Stanića, Milana Staševića, Teodora Stevanovića, Radosava Trkulje i Aleksandra Cvetkovića.

- Kolekcija Petrović obuhvata djela u rasponu od 1976. do 2008. godine. Njen početak označava slika Kemala Ramujkića "Pred kapijom", koja je podstakla ljubitelje da nabave više djela istog autora, uporedo i od mnogih drugih. Nekolicina umjetnika zastupljena je radovima koji upućuju u njihove uzlete i stvaralačka razdoblja. Brojniji su oni čija nastojanja i domete sublimiše po jedno vrlo dobro izabrano djelo. Cilj Olge i Dušana Petrovića nije da, po muzeološkom principu, okupe sve što je trag o pravcima, pokretima i trendovima u Srbiji. Njihova zbirka obiluje vrhunskim ostvarenjima iz različitih stvaralačkih perioda njima omiljenih umjetnika - kaže istoričarka umjetnosti Ljubica Miljković.

Na izložbama ovog tipa, kolekcionari doprinose tome da kultura bude dostupna svima i da svi umjetnički prostori mogu da podrže vrijedna umjetnička djela.

Načini formiranja privatnih zbirki zavise od ukusa i senzibiliteta onih koji su ih ustanovili, ali svakako svjedoče o tome da su kolekcionari poznavaoci umjetnosti i vrlo često prijatelji umjetnika čija ostvarenja cijene i biraju za svoju zbirku. Takav je slučaj i sa kolekcijom Petrović i njenim vlasnicima, porodicom Petrović.

Izložba će biti otvorena do 17. decembra.