latinica  ћирилица
05/12/2019 |  12:43 ⇒ 14:30 | Autor: TANЈUG

Macan: Vjerujem da su prošli izbori bili pokradeni

Stručnjaci za političku komunikaciju i medije, Krešimir Macan i Aleksandra Kolarić, ocijenili da će na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj uticaj imati skoro sve.
Kolinda Grabar-Kitarović (foto:jabuka.tv) -
Kolinda Grabar-Kitarović (foto:jabuka.tv)

Ali, kako kažu, više od toga treba brinuti da se do pobjede stiže i krađom glasova.

Krešimir Macan kaže da ne može da dokaže, ali da vjeruje da su protekli predsjednički izbori u Hrvatskoj bili pokradeni.

Macan je to, kako prenosi Hina, rekao sinoć na tribini nakon projekcije filma "Na rubu", upriličenoj u okviru Film festivala ljudskih prava u Zagrebu.

Osnovno pitanje na koje bi svi željeli odgovor odmah je ko će onda pobijediti na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske. A Macan kaže, da uprkos anketama koje ukazuju na pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović, ona uopšte nije zagarantovana.

Ako ona i Škoro uđu u drugi krug, tu bi moglo biti svašta. Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića u drugom krugu po sadašnju bi hrvatsku predsjednicu mogao biti povoljniji, ali bi i tu njen izborni štab morao biti oprezan, kaže Macan.

Kolarićeva smatra da bi najveće iznenađenje mogao prirediti Dario Јuričan, alias Milan Bandić, koji je takođe uspio da prikupi potrebni broj potpisa za kandidaturu i u trku uđe pod, kako kaže, ironičnim sloganom "korupcija svima".

- On je jedini koji na autentičan način govori ono što političari stvarno rade - kazala je Kolarić dodajući da Јuričan ne može da pobijedi, ali svojim protestnim nastupom može animirati birače da glasuju na nepredvidivi način.

Macan i Kolarić su upozorili na činjenicu da biračke odbore, njih na hiljade, postavljaju županijske vlasti, a ne stranke što otvara silnu mogućnost zloporaba ukoliko nema efikasnog nadzora, odnosno dovoljnog broja posmatrača.

Sve se, kažu, svodi na to da - kad posmatrač kada ode makar na pet minuta na toaleta - članovi biračkog odbora kada su bez nadzora mogu učiniti šta god žele pa i da ubace u kutije glasačkih listića koliko stignu, a imena birača koji nisu glasli jednostavno zaokruže.

Macan vjeruje da je upravo to "tajna" koja je Kolindu dovela na Pantovčak u drugom krugu s tadašnjim predsjednikom Ivom Јosipovićem kojeg je pobijedila s razlikom nešto većom od 30.000 glasova.

Ali, ističe, to je vrlo teško dokazati pa je jedini način da se to spriječi promena zakona iako je za to kasno na ovim izborima. Na pitanje što bi ipak savjetovao Kolindi da bi pobijedila, rekao je: "Poručio bih joj da manje pjeva i da daje što manje intervjua".